Basketbol

Fenerbahçe Beko İsrail deplasmanında kendine geldi

Geçtiğimiz hafta tıpkı Fenerbahçe Beko gibi yeni sezona koç, oyun felsefesi ve kadroda büyük değişimlerle giren ve bu sene kurduğu kadro ile Türk Hava Yolları Basketbol Ligi’nde de pek de şans tanınmayan Yunan ekibi Panathinaikos’a karşı kötü bir oyunla farklı kaybeden sarı lacivertli ekibimiz adına bu maç, talihsiz giden işlerin düzelmesi adına tabii ki oldukça önemliydi.

İki renktaş takımın mücadelesine Maccabi Tel Aviv klasik İsrail basketbolu geleneği olan agresif oyun tarzı ile başladı ve henüz karşılaşmanın başında farkı 7 sayıya kadar çıkarmayı başardı. Rakibin bu hızlı oyununa karşı sete set oyun deneyen Kokoskov’un oyununu Dorsey’in savunmadaki etkili oyunu ile durdurmayı başaran İsrail temsilcisi ilk çeyreğin ortalarında oyununu daha da kabul ettirmeyi maalesef başardı.

Tıpkı son 2 maçta olduğu gibi bu maça da top kayıpları ve verilen hücum ribaundlarıyla başlayan Fenerbahçe Beko ‘nun bu defosunu pota altında bir dönem Daçka ‘da da forma giyen Hırvat pivot Ante Zizic ile kullanmayı çok iyi bilen ev sahibi takım Fenerbahçe Beko’yu maalesef bu anlarda skor anlamında küçük çaplı bir krize soktu.

Güzel uygulanan set savunmasının en önemli panzehiri olan dış atış seçeneğini devreye sokan koç Kokoskov bu andan itibaren oyuna Jerrell Eddie, Melih Mahmutoğlu ve Ali Muhammed’i aldı. Önce Eddiie’nin şık üçlüğü ardından da Ali Muhammed’ in ardı ardına bulduğu 3 üçlüğü ile bir anda oyuna tutunmayı başaran temsilcimize karşı ev sahibi ekipte zamanında milli takımımızda da devşirme olarak forma giymiş ve şu an Türk statüsünde bulunan bir diğer eski Daçkalı Scottie Wİlbekin devreye girerek takımını oyunda tutmayı başardı ve İsrail temsilcisi çeyreği 4 sayı önde bitirdi.

İkinci çeyreğe de ilk çeyrekteki gibi Ali Muhammed ve Melih Mahmutoğlu’nun dış atışlarıyla başlayan ekibimiz henüz çeyreğin başında rakibi yakalamayı başardı ve öne geçmeyi başardık. Bu andan itibaren Scottie Wilbekin ve Tyler Dorsey önderliğinde toparlanmayı başaran ev sahibi takım özellikle Ante Zizic ile bulduğu 7-0 ‘lık seriyle yeniden oyunun hakimiyetini ele geçirmeyi başardı.

Bu andan itibaren alışık olduğumuz Nando De Colo ve Vesely önderliğinde asiste ve top paylaşımına dayalı oyun tarzının yerine risk alarak dış atış ve birebirlerle rakibi bozmayı başaran temsilcimiz maçın ilk iki çeyreğinin de yıldızı olan Ali Muhammed’in önderliğinde skorda farkı kapatmayı başarsa da tıpkı ilk çeyrekte olduğu gibi ev sahibi takımın yıldız guardı Scottie Wiilbekin bir kere daha zor bir atışla kendini kanıtlamayı başardı. Wilbekin’ in bulduğu son saniye basketi ile ev sahibi ekip ikinci yarıya 3 sayı farkla önde girmeyi başardı.

Üçüncü çeyrekte tıpkı talihsiz Bayern Münih yenilgisinde olduğu gibi topu Lorenzo Brown’ a emanet eden ve ilk iki çeyreğin yıldızı Ali Muhammed’i oyundan alan Kokoskov büyük ümitler besleyerek liderliği verdiği Lorenzo Brown’dan maalesef yine istediği verimi alamadı.

Denediği dış atışlardan eli boş dönen ABD’li guard Brown oynadığı birebirlerden de eli boş dönünce maalesef sarı lacivertli temsilcimiz de oyundan düştü ve Maccabi Tel Aviv farkı yeniden 7 sayıya kadar çıkardı.

Bu andan itibaren tıpkı ikinci periyodun ortalarında olduğu gibi sahneye yine Jerrel Eddie yine üst üste 2 üçlük toplamda da 4′ te 4 üçlükle farkı kapatmayı başardı.Eddie’ nin sayılarının üzerine pota altında da Jan Vesely ‘den agresif savunma katkısı almayı başaran Fenerbahçe Beko toplamda 15 hücum ribaundu vermiş olsa da rakibini top kayıplarına zorladı.Her iki takımın da skor anlamında tıkandığı son 3 dakikaya girerken günün sessiz ismi Fransız yıldız Nando De Colo bulduğu sayılarla temsilcimizin uzun bir aradan sonra öne geçmesini sağladı. Bu andan itibaren her iki takımda birbirine oyun anlamında hakimiyet kuramadı ve üstünlük çeyreğin son saniyesine kadar el değiştirse de De Colo kendisine yapılan serbest atışları sayıya çevirerek takımının son çeyreğe 2 sayı önde girmesini sağladı.

Karar periyodunda verilen hücum ribaundları dışında Jonny Hamilton ve Melih Mahmutoğlu önderliğinde muhteşem bir oyunla başlayan Fenerbahçe Beko çeyreğin henüz ilk dakikasında 5-0′ lık seri bularak farkı maçın başından bu yanaen   büyük fark olan 8 sayıya kadar çıkarmayı başardı. Bu agresif oyunumuza karşı dışarıdan denedikleri üçlüklerle bu krizi yatıştırmaya çalışan Maccabi Tel Aviv bunlardan sadece 1 tanesinde isabet bulabildi.

Kokoskov’un tercihleri

Buna karşın önce Ali Muhammed sonrasında ise Pierre ile farkı tekrar açmayı başaran temsilcimiz farkı maçın bitimine 4 dakika kala farkı 11 sayıya çıkararak çift haneleri görmeyi başardı.Periyodun başından bu yanan 16 -4’lük skorla çeyrekte rüzgarı arkasına alan Fenerbahçe Beko’ nun bu ritmini malesef tıpkı ilk iki çeyrekte olduğu gibi yine Türk pasaportuna sahip ABD’ li guard Scottie Wilbekin bozdu ve bulduğu 5 sayı ile farkı 6 sayıya indirdi.

Tıpkı bir NBA koçu gibi maçın kırılma anlarında takımın liderine topu veren İgor Kokoskov yaptığı bu tercihte ne kadar haklı olduğunu bizlere gösterdi.De Colo önce yaptırdığı faulden bulduğu sayılar ardından da bulduğu dış atışla maçın bitimine 40 sn kala farkı tekrar 8 sayı bandına tekrar çıkarmayı başardı.Son saniyelerde de maçta hata yapmayan temsilcimiz İsrail’ in ve Avrupa’nın en büyük klüplerinden Maccabi Tel Aviv’ i evinde 75-65 yenmeyi başardı.

Ali Muhammed faktörü

Maçın önemli noktalarına değinecek olursak Fenerbahçe Beko’ nun verdiği 26’sı hücum ribaundu olmak üzere 38 ribaunda karşılık 27 ribaund aldığını düşünürsek pota altı dışında rakibine oldukça önemli bir üstünlük kurduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle son 2 maçtır çok kötü oynayan Lorenzo Brown yerine Ali Muhammed’e dönen koç Kokoskov’un da bu talihsiz karardan vazgeçmesi de bizler için olumlu gelişmelerdendi diyebiliriz. Öyle ki Ali Muhammed de 19 dakika gibi kısıtlı bir süre aldığı bu maçta kaydettiği bulduğu 5/6 üçlük ve 17 sayıyla 37 yaşına ve fiziksel dezavantajlarına rağmen bu takım için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha herkese göstermiş oldu.

Başarılı savunma

Takımın bir diğer olumlu yönü ise pota altında olmasa da birebirlerde ve dış alan savunmasında oldukça agresif oynaması oldu. Daha önce 83 sayı ortalaması ile oynayan bu rakibi 65 sayıda tutan ve üçlük çizgisinin gerisinden 5/26 gibi bir oranda bırakan ekibimizin savunması bugün göz doldurdu.

3 maçtır süregelen bu talihsiz mağlubiyet serisini aldığı bu galibiyetle bizlere az da olsa unutturan sarı lacivertli temsilcimizi tebrik ediyor ve bu tür sürpriz galibiyetlerin devamını heyecanla bekliyoruz.
 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı