Futbol

Süper Lig’in yükselen yıldızı: Aaron Boupendza

Atakaş Hatayspor’un sezon başında Fransa’nın Bordeaux ekibinden transfer ettiği Aaron Boupendza, geride kalan 18 haftada attığı 12 golle gol krallığında zirvede yer alıyor. Süper Lig macerası harika başlayan ve takımının en önemli hücum gücü haline gelen Gabonlu yıldız, kariyerinin en iyi günlerini Hatay’da geçiriyor. İşte 24 yaşındaki Boupendza’nın CF Mounana’dan Bordeaux’ya; Bordeaux’dan Hatayspor’a uzanan kariyerinden öne çıkan notlar…

2016’da Appindangoye ile birlikte Avrupa’nın yolunu tuttu

7 Ağustos 1996 günü ülkesi Gabon’da dünyaya gelen Boupendza, Avrupa’ya transferinden önce, ülkesinin CF Mounana takımında forma giydi. Geçmiş yıllarda, Kızılyıldız ve Sparta Prag’dan tanıdığımız Guelor Kanga ile, ülkemizde Konyaspor’da boy gösteren Malick Evouna’nın yıldızını parlatan CF Mounana takımı, 2016 yılında tarihinin ikinci şampiyonluğunu yaşadı. Kulüp, bu sezonu takip eden yaz transfer döneminde, daha sonra ülkemizde izleyeceğimiz iki yıldızını Fransa futboluna armağan etti: Aaron Appindangoye ve Aaron Boupendza.

Fransa serüveni

Şu anda Demir Grup Sivavsspor’da top koşturan Appindangoye, bir yıl sonra Türkiye’ye (Ümraniyespor) transfer olurken Appindangoye’nin aksine Boupendza, Fransa futboluna umut verici bir giriş yaptı.

Bordeaux’a transferinden bir yıl sonra, o dönem 3. Lig’de mücadele eden Pau FC takımına kiralanan Gabonlu yıldız, burada geçirdiği bir sezonda 13 gol attı ve 3 kez de arkadaşlarını golle buluşturdu. Bu performansıyla, Ligue 2 ekiplerinden Ajaccio’nun dikkatini çeken Boupendza, 2018-2019 sezonuna bu kulüpte giriş yaptı.

2. ve 3. lig arasında gidip geldikten sonra Portekiz’e transfer oldu

Çoğu maçta merkez santrfor olarak şans verilen isim, Ligue 2’de sahne aldığı 10 maçta tabelaya katkı veremediği gibi, ilk maçında da kırmızı kart gördü. Kiralık sözleşmesi, sezonun devre arasında Ajaccio tarafından feshedilince Boupendza, Bordeaux tarafından kiralandığı Tours FC takımıyla yeniden 3. Lig’e dönüş yaptı.

Tours FC çatısı altında hızlı bir giriş yapan ve iki gol kaydeden genç futbolcu, bunu takip eden 4 aylık dilimde gol veya asist üretmeyi başaramadı. Ligden düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Tours, son hafta mücadelesinde evinde Cholet’yi ağırladı. İki farklı geriye düşen takımına, arka arkaya bulduğu gollerle bir puanı hediye eden Boupendza, yine de takımını küme düşmekten kurtaramadı. Gabonlu golcü, sezon sonunda Portekiz 2. Lig ekiplerinden Feirense’ye kiralandı.

Feirense’de bekleneni vermezken Aubameyang ve Bouanga ile Gabon Milli Takımı’nın gol yükünü taşıdı

Feirense macerasına, hücum hattının sağında görevlendirilerek başlayan Boupendza, henüz ikinci maçında ilk asistini yapmayı başarmıştı. Daha sonra santrfor mevkinde de denenen oyuncu, bir türlü beklenen performansı verememiş ve takımı adına tabelayı değiştirme başarısı gösterememişti.

İlginç şekilde, Portekiz 2. Ligi’nde bekleneni veremediği dönemde Boupendza, Gabon milli takımında iyi performans gösteriyordu. Ülkesinin, Fas deplasmanında aldığı 3-2’lik galibiyetin açılış golünü atan yıldız, aynı başarıyı Angola zaferinde de göstermiş, Aubameyang ve Bouanga birlikte hücum hattının gediklisi haline gelmişti. Boupendza’nın, milli arada kaçırdığı Penafiel maçıyla birlikte büyük bir çıkışa geçen Feirense, bu dönemde arka arkaya galibiyetler alınca, Boupendza tamamen rotasyon dışına itildi. Pandemi nedeniyle liglere ara verilmesiyle Gabonlu futbolcu, kulübü Bordeaux’ya döndü.

Hatayspor ve yeniden doğuş

2019-2020 sezonunda, TFF 1. Lig’de gösterdiği müthiş performansla Süper Lig’e çıkma hakkı kazanan Atakaş Hatayspor, hücum hattına takviye yapmak istiyordu. Yaz döneminde kadrosunu 14 yeni isimle güçlendiren ekip, bu transferlerin ilkini, Bordeaux’nun yollarını ayırma kararı aldığı Aaron Boupendza ile gerçekleştirdi.

300 bin euro bonservis bedeliyle Hatayspor’a transfer oldu

Boupendza, Atakaş Hatayspor’un yaz transferinde bonservis ödeyerek kadrosuna kattığı tek isim oldu. Bordo-beyazlılar, Gabonlu oyuncu için Fransız ekibine 300 bin euro bonservisi bedeli ödedi.

Sezonun ilk iki maçında, Medipol Başakşehir ve Fenerbahçe karşısında süre almayan Gabonlu forvet, oyuna sonradan dahil olduğu Kasımpaşa karşılaşmasıyla birlikte Türk futboluna “merhaba” dedi. 

Süper Lig’deki ilk golünü Çaykur Rizespor’a attı

Atakaş Hatayspor formasıyla ilk 9 maçında yedek kulübesinden gelen Boupendza, Çaykur Rizespor maçının son dakikasında takımına bir puanı getiren golü kaydetmiş, Fatih Karagümrük önünde ise son 15 dakikada attığı 2 golle takımına galibiyeti kazandırmıştı. Atakaş Hatayspor’da da, Portekiz ve Fransa maceralarında olduğu gibi santrfor ve sağ kanat pozisyonlarında denenen Boupendza, Karagümrük ağlarına attığı gollerde, topu hücum hattının solundan taşımış ve gole çevirmişti.

Karagümrük karşısında gösterdiği etkileyici performansın ardından ilk kez kendisine ilk 11’de yer bulan Gabonlu yıldız, Göztepe ve Trabzonspor karşılaşmalarında tabelaya katkı verememesine rağmen oldukça etkili oynamayı başarmıştı.

Yağmur nedeniyle ertelenen maçta gol olup yağdı, tarihe geçti

Bu iki karşılaşmayı takip eden haftada Atakaş Hatayspor, Antalyaspor deplasmanı için şehre hareket etti. Yoğun yağış sebebiyle ertesi güne ertelenen karşılaşma, Boupendza’nın efsanevi performansıyla tarihe geçti.

Antalyaspor deplasmanına fırtına gibi başlayan Aaron Boupendza, jeneriklik goller seyrettirdiği karşılaşmanın ilk yarısında tamı tamına 4 gol sığdırdı. Gabonlu golcü ,Metin Oktay, Fevzi Zemzem ve Bafetimbi Gomis’ten sonra bunu başaran 4. oyuncu olarak lig tarihine geçti. Boupendza’dan önce bu unvanı sırtlayan üç isim de, kariyerlerinin bir bölümünde Süper Lig’in gol krallığı tacını takmayı başardılar.

Aboubakar ile ilginç ortak özelliği

Krallık yarışında ilk sırada yer alan Gabonlu golcünün, Aboubakar’la da ilginç bir ortak özelliği bulunuyor. Hem Boupendza hem de Aboubakar, geçtiğimiz sezonu Portekiz liglerinde tamamlamış, burada gol sevinci yaşayamamış ve yaz döneminde Süper Lig’e gelmişlerdi.

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı