Basketbol

Somali’de kadın basketbolcular zor şartlarda çalışıyor

Somali’de kadın basketbolcuların antrenman yapması hiç de kolay değil. Onları zorlayan ise ne sıcak hava, ne de sportif zorluklar.

Onlar, ailelerinin küçümsemelerine ve kadınların alenen spor yapmaması gerektiğini düşünen zihniyetle mücadele ediyor. Hatta silahlı kişilerin saldırı tehdidine bile göğüs geriyorlar.

20 yaşındaki Fardawsa Omar Ahmed, yaşadığı zorlukları “Açıkça oynayacağımızı söyleyemeyiz. Kıyafetlerimizi ve ayakkabılarımızı okul çantalarına koyup onları sahaya taşıyoruz ve okula gidiyormuş gibi yapıyoruz” sözleriyle açıkladı.

Fardawsa ailesinin onu oynamaktan caydırmak istediğini ama şimdi kabul ettiğini ifade ediyor. 40 yaşındaki Suham Hassan Sobran ise iç savaş patlak vermeden önce çocukken gönül verdiği basketbolda şimdi koçluk yapıyor.

Sobran’ın yanısıra Faduma Ali Abdirahman ve Nasra Muhammed şu anda 30 kadına eğitim veriyor. Altı çocuk annesi olan Abdirahman, bir zamanlar milli takımda oynamış.

Ülkedeki isyancılar hala şehrin büyük bir bölümünü elinde tutuyor. Kadınlar, onların saldırılarından korunmak için yüksek beton duvarların olduğu yapılarda antrenman yapıyorlar. İmkansızlıklar ve zorluklara rağmen bu spora gönül veren kadınlar, Somali’de bir lig kurmanın hayaliyle yaşıyor. 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı