Süper Lig

Mert Hakan Yandaş neden transferin gözdesi oldu?

Mert Hakan Yandaş transferin gözde isimlerinden. Onu büyük ihtimalle gelecek sezon Fenerbahçe formasıyla izleyeceğiz (25 Haziran 2020 tarihi itibariyle güncel haberler bu şekilde). Galatasaray da kadrosuna katmak istedi ancak şu an için bu transfer yarışını önde bitiren taraf Fenerbahçe gibi görünüyor.

Yabancı sayısının düşmesi en önemli etken

2017/2018 sezonundan bu yana DG Sivasspor forması giyen 25 yaşındaki orta saha oyuncusunu transferin gözdesi yapan birden çok etken var aslında. En önemlisi yabancı kuralında yapılması beklenen değişiklik. Gelecek sezondan itibaren kademeli olarak düşürülmesi planlanan yabancı sayısı, yerli oyunculara olan talebi şimdiden artırıyor. Mert Hakan’ın bu kadar paylaşılamayan oyuncu olmasında bu durumun etkisi yadsınamaz. Ancak bunu da tek başına bir sebep olarak gösteremeyiz. Tabii ki oyuncunun gösterdiği performans da dikkat çekici.

Sakatlıkla başlayan kariyer

Hikayeyi baştan alalım. Mert Hakan Yandaş ismini ilk olarak 2013 yılında o zaman 2. Lig’de yer alan Altınordu’da görüyoruz. O yıl, bugünkü Altınordu projesi henüz tam olarak başlamamıştı. Seyit Mehmet Özkan tarafından 1 yıl önce satın alınan Altınordu Futbol Şubesi’nin ilk kadrolarından bir tanesinde yer alıyordu. 19 yaşındaydı ve pek forma şansı bulamadı. Bunda sezon öncesi dizinden ciddi bir ameliyat geçirmesi ve takıma katılmasının 6 ay gecikmesi de önemli etkendi.

6 numaradan 10 numaraya geçti

Daha sonra Tire 1922’de önce kiralık sonra bonservisi ile forma giymeye başladı. 3. Lig’deydi ama en azından düzenli oynuyordu. Çünkü 20 yaşındaydı ve düzenli oynamaya başlaması kariyeri açısından artık çok önemliydi. Altınordu’da oynadığı az sayıda maçta genellikle 6 numara olarak kullanılırken, Tire’de yavaş yavaş oyunun merkezine doğru gelmeye başladı. İlk sezonunda 14, ikinci sezonunda ise 21 gol attı. Özellikle ikinci sezonunda Kasım-Ocak döneminde çıktığı 8 maçta attığı 10 golle alt liglerin en dikkat çeken ismi haline gelmişti.

‘Basit olanı denemek yerine zor olanı yapmaya çalışır’

Bu performansı onu 3. Lig’den yeniden 2. Lig’e taşıdı ve Menemen Spor’a transfer oldu. Israrla isteyen Suat Kaya’ydı ve kulübe maliyeti 125 bin Türk Lirası’ydı. Bu para öylesine bir takım için ciddi bir bonservisti ama kendisine inandılar ve bu parayı ödediler. Artık daha olgun bir oyuncu ve defansif orta saha değil, oyun kurucu bir merkez orta sahaydı. Suat Kaya’nın Haldun Domaç’ın Youtube kanalında anlattığına göre; ‘Basit olanı denemek yerine zor olanı yapmaya çalışarak zaman zaman onu hayal kırıklığına uğratsa da gelişime açık ve terinin son damlasına kadar mücadele eden, ele avuca sığmaz bir gençti.’

Fenerbahçe’ye karşı ‘False 9’ oynadı

O genç gelişmeye ve dönüşmeye devam etti. Bu dönüşümde öne çıkan özelliği ile golcülüğü oldu. Menemen’de 4’ü Türkiye Kupası’nda olmak üzere 16 gol attı. Özellikle Kupa’da 2 eleme oynayıp, o dönem TFF 1. Lig’de bulunan Samsunspor’u deplasmanda 4-1 yenip gruplara kaldıklarında büyük dikkat çekmişti. Çünkü bir önceki eleme maçıyla beraber toplam 4 gol atmıştı. Aynı kupada Fenerbahçe’ye karşı İzmir’deki maçta savunma yapmayı planlayan Suat Kaya’nın ‘False 9’ oyuncusu da Mert Hakan olmuş, hatta ikinci yarıda savunma arkasına yaptığı şık bir koşuyla gol pozisyonuna girmiş, kaleci Fabiano’yu geçememişti.

Hiyerarşik bir analizle Sivasspor’a transfer oldu

Tüm bu süreç, genç oyuncu için yukarı yönlü bir grafik ortaya çıkardı. Onu, sezon başından bu yana takip eden bir takım futbol adamları sezon sonuna doğru ise transferi için işareti verdiler. İlk olarak Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz’a gitti ismi. Otyakmaz da ismini, o dönemki Teknik Direktörü Samet Aybaba’ya iletti. Samet Aybaba da ekibine ‘şu oyuncuya bir çalışın’ dedi. Yardımcısı Selçuk Erdoğan ve Kaleci Antrenörü Yılmaz Bal (Şu andaki Çaykur Rizespor Sportif Direktörü), Mert Hakan Yandaş ismini görünce şaşırmadılar. Çünkü bir süredir radarlarındaydı zaten. Birkaç maç da alıcı gözüyle bizlediler ve ‘Bu çocuktan olur. Büyük potansiyeli var. Direkt Süper Lig oynayabilir’ dediler. Mert Hakan, 2017’nin yaz transfer döneminde üç aşağı-beş yukarı 100 bin Euro’ya Sivasspor’a transfer oldu.

Süper Lig’le tanışamadan sakatlık kendisini hatırlattı

Sivasspor’daki ilk senesi alışma evresiydi. Bazen oynadı, bazen oynamadı. Oynadığında elinden geleni yaptı ama ilk 11’in değişmezi olacak kadar da fark yaratamadı. İkinci seneye ise talihsiz bir sakatlık ile başladı. Yıllar önce yaşadığı sakatlıkla hemen hemen aynıydı: Menisküs yırtığı. Normalde iyileşme süresi 8 hafta olması gerekirken 3 hafta sonra oynanan BB Erzurumspor maçında sahaya çıktı ve dizi yeniden şişti. Bu yeni sakatlık onun tam 5 ay boyunca futboldan uzak kalmasına neden oldu.

Rıza Çalımbay’ın bir sözü kariyerini değiştirdi

Mert Hakan sahalara döndüğünde Sivasspor bıraktığı gibi değildi. Ona inanan ekip ayrılmıştı. Yerine gelen teknik heyet ise adeta yüzüne bile bakmıyordu. Sadece 9 maçta forma şansı bulabildi. Takım arkadaşları ona güveniyordu ancak sahada performans gösterme şansı bulamıyordu. Sezon sonunda Sivasspor’dan ayrılmaya karar verdi. Menajerinden kendisi için takım bulmasını istedi. Sivasspor dönemi tamamen kapanmıştı. Orada kalması için hiçbir sebep göremiyordu. Ta ki Rıza Çalımbay ile karşılaşana kadar. Rıza Çalımbay’ın kampın ilk günü oyuncularla yaptığı toplantıda söylediği bir söz fikrini tamamen değiştirmesine neden oldu: “Ben bazı arkadaşların geçen sezon neden oynatılmadığını anlamış değilim…”

İstatistiklere göre alınabilecek en makul merkez orta saha

Biraz da onu transferin gözdesi yapan performansından konuşalım. InStat verilerine göre; Süper Lig seviyesinde hiç olmadığı kadar ciddi istatistiklere ulaştı: %78 pas isabeti, %53 kilit pas başarısı, 83 şutta 41 isabet. 25 yaşındaki futbolcu, artık tamamen benimsediği oyun kurucu merkez orta saha rolünde maç başına 2.8 kilit pas, 2.7 şut ve 3.6 dripling ile hücum aksiyonlarının en önemli ismi oldu bu sezon. Ligde kaleye en çok isabetli şut çeken 7., kilit pas yüzdesi en yüksek 5., ceza sahasına en çok orta yapan 4. ve merkez ofansif orta saha oyuncuları arasında da en iyi ortalamalara sahip 6. isim. Tüm bu istatistiklerde Fenerbahçe ya da Galatasaray tarafından bonservis ödemeden transfer edilebilecek ise tek isim. İrfan Can Kahveci, Sosa, Visca gibi isimlerin maliyeti ve transfer edilebilirlikleri Mert Hakan’ın şartlarına göre daha zorlayıcı…

Örnek aldığı tek Türk: Emre Belözoğlu

Mert Hakan Yandaş, TFF Tam Saha dergisine verdiği röportajda kendisi için şu sözleri söylüyor: “Çok duygusalım ve bazen duygularıma yenik düşebiliyorum. Anlık patlamalar ve anlık kararlar verebiliyorum ve bu bana zarar verebiliyor. Bu konuyla ilgili destek alacağım.” Özellikle transfer döneminde basına yansıyanları düşününce zor günler yaşadığını anlayabiliriz. Transferi konusunda kararda bu duygusallığının ve ‘anlık patlamaların’ etkisi ne kadardır bilinmez ancak gideceği takımda beklentilerin yüksek olacağı kesin. Aynı röportajda beğendiği oyuncular arasında saydığı tek Türk olan Emre Belözoğlu, Fenerbahçe’ye onu transfer eden kişi olarak görülüyor. Bu hayranlık onun için ciddi bir avantaj olabilir. Son olarak Iniesta’nın kitabını okuduğunu söylüyor. Kitabın ilk sayfalarında geçirdiği zor günleri anlatan Iniesta da Mert Hakan için yol gösterici olacaktır. 

Benim de -naçizane- bir tavsiyem olacak: Bundan sonra işin daha zor Mert. Kendini eleştirdiğin duygusallık meselesi üzerine daha çok eğilmen lazım. Kariyerin için profesyonel yardım almaktan çekinme. Yeteneklerin, azmin ve en aşağıdan başlayarak çıktığın başarı merdivenlerinin sonunda ulaşacağın zirve, Sivas’ta gördüğün karlardan daha fazlasına sahip. Sen başarırsan, Türk futbolu da kazanır.


 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı