Süper Lig

MEB ile TFF arasında TFF Hakem Meslek Lisesi protokolü imzalandı

Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) arasında, TFF Hakem Iş Lisesinin açılmasını sağlayacak protokol imzalandı.

Federasyonun Riva’daki yönetimle ilgili merkezinde gerçekleşen imza törenine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TFF Başkanı Nihat Özdemir, TFF Başkan Vekili Erdal Bahçıvan, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Yüksek Dağ katıldı. A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş ile federasyon yöneticileri de toplantıda hazırlanmış bulundu.

Bakan Ziya Selçuk, bugünün çok coşku ve mutlulu verici bir gün olduğunu, Türk futbol tarihi bakımından bir dönüm noktasıyla aleyhinde karşıya olduklarını söyledi.

TFF ile MEB aralarında Türkiye’nin yarınları, çocukları ve gençleri namına hoş bir adım atmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Selçuk, MEB olarak mesleki ve teknik eğitimde yeni bir değişim ve dönüşümün, zamanın ruhunu dikkate almanın, çağın gereklerini yerine getirmenin ve eğitimle ekonomiyi birleştirmenin, demokrasiyle taçlandırmanın aşamalarını yaşadıklarını anlattı.

Bu dönüşümü yaşamaktan, mesleki eğitime can ve kan vermekten mutluluk duyduklarını dile getiren Selçuk, dünyanın en popüler spor dallarından biri olan futbolun önemini artarak koruduğunu ve bunu bir spor alanı olarak değerlendirdiklerinde çocukların bedensel, ruhsal ve hissi sağlığı açısından bir başka siklet atfettiklerini belirtti.

Bu spor dalları aralarında futbolun yerinin bambaşka olduğunu, bu çalışmayla fotoğrafı bitirmek ve resmin bütününü bakmak gibi bir çabaları olduğuna muhabere eden Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

“Bu iş birliği protokolü ile TFF’ye ait kampüs içerisinde öğrencilerimizin eğitim-öğretim faaliyetleri için sınıfların kurulması sağlanacak. Okulumuz yetenek sınavıyla öğrenci kabul edecek. Öğretim programının hazırlık sınıfı ve mesleki İngilizce dersi eklenerek güncellenmesiyle öğrencilerimiz meslekle ilgili gereken dil becerilerine de sahip olacaktır. Hakemlik açısından temel yabancı dilin fazla önemli olduğunun farkındayız. Keza, öğretmenlerimiz için de bu doğrultuda gereklilik duyulan hizmet içi eğitim çalışmaları da sürdürülebilir bir şekilde yürütülecektir. Öğretmen ve öğrencilere futbol hakemliği eğitimlerinin düzenlenmesi ve belgelendirilmesi, bu projenin fazla manâlı bir kazanımıdır. UEFA ve FIFA gibi uluslararası kuruluşlarda düzenlenen Antrenör Eğitim Seminerlerine öğretmen ve öğrencilerin katılımının sağlanması, öğrencilerimizin dünya standartlarına ulaşması bakımından epeyce kritiktir.” 

– Öğrencilere milli antrenörlerin yanında uygulamalı eğitim imkanı 

Bakan Selçuk, milli sporcuların, ulusal antrenörlerin katılımının sağlandığı Kariyer Günleri ile öğrencilerin, alanında bilirkişi kişiler kadar bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının artırılmasının proje dahilinde hedeflendiğinin altını çizdi.

Keza, TFF bünyesinde açılan Sporcu Eğitim ve Gelişim Kamplarından öğrencilerin ve öğretmenlerin yararlanmasını amaçladıklarını gösteren Ziya Selçuk, “Öğrencilerin amatör ekip maçlarında hakem ve asistan hakem olarak atama almalarının sağlanmasıyla teorik bilgiden pratik bilgiye dürüst geçiş konusunda da bedensel adımlar atılacak. Her kademede milli antrenörlerin yanına uygulamalı eğitim imkanının sağlanması da öğrencilerimizin tecrübelerinin kısa sürede gelişmesine hizmet edecektir. Yeniden buradaki öğrencilerimize burs verilmesiyle ve yükseköğretime devam etmeleri halinde burslarının devamıyla ilgili çalışmalarda fazla yararlı olacağı düşüncesindeyiz.” diye konuştu.

Öğrenci ve öğretmenlerin, yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine katılmalarının sağlanmasının gelişimleri açısından büyük bir önem arz ettiğine dikkati çeken Selçuk, yükseköğretime devam etmeyen mezunların imkanlar ölçüsünde TFF bünyesinde istihdamına öncelik verilmesinin de projenin hayati noktalarından biri olduğunu vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, MEB ve TFF olarak çocuklar ve gençler için el ele vererek başlattıkları bu çalışmanın fiziki, ruhsal ve duygusal olarak kuvvetli ve sanatla birleşik gençliğin oluşması noktasında önemli katkı sağlayacağına inandığını belirterek, “İnsana, topluma bedel veren saygılı, başarılı, dinç nesiller geliştirmek elbette buradaki temel amaçlarımız arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı. 

– Özdemir: “İnşallah, bu proje kibir abidemiz olacaktır” 

TFF Başkanı Nihat Özdemir ise Türk hakemliği için dönüm noktası olduğuna inandıkları projenin birincil adımını attıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“TFF olarak sporun tabana yayılmasında bize kesintisiz yardım veren Milli Eğitim Bakanımız ile tarihi bir işbirliği protokolü imzalayacak olmaktan büyük sevinç duyuyoruz. Ilk Olarak bize TFF Hakem Iş Lisesi gibi çok değerli bir projeyi hayata geçirme gururunu yaşatan Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’a teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, kendileri Türk hakemliğinin kayda değer bir ihtiyacını onarmak üzere bu lisenin açılması adına çalışmayı başlattılar. Projemiz hızlı bir şekilde tamamlanma aşamasına getirildi. Bugün MEB ile TFF aralarında imzalanan protokol sonrasında önümüzdeki dönemde Hakem Iş Lisesini açmış olacağız. Bakanlığımız ile bugüne kadar futbolcu yetiştirmek için iş birliği yaptık. Bu kere liseden itibaren hakem geliştirmek için yola çıkıyoruz.”

Riva Meral-Celal Aras Spor Lisesinde  2020-2021 öğretim döneminden itibaren futbol hakemliği eğitimi verileceğini aktaran Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Üzülerek söylüyorum ancak hakemlik kadar tartışılan hiçbir iş yoktur. Ne karar verirseniz verin her zaman bir taraf mutsuz oluyor, hatta ara sıra kararlarınızdan iki tarafın bile davacı olduğu durumlar oluyor. Hele hele ülkemizde her pozisyonun tartışıldığı bir ortamda hakemlik yapmak, hakem bulmak gerçekte zorlaşmaktadır. Bir yılda acemi ve profesyonel liglerde 120 bin maç oynatıyoruz. Geldiğimiz noktada hakemlik büyük gereklilik, bu mesleğe futboldaki gibi altyapılar koymak istiyoruz. Yeni projemizde 15-16 yaşındaki öğrencilerimiz lisemizde hakemlik eğitimi görecek ve ilk kere okullu hakemlerimiz olacak. Bunun daha dünyada bir örneği yoktur. Hakemliğe doğuştan yetenekli hakemlerimizi bulacağız. Data ve spor kültürünü aşılayarak bizleri uluslararası alanda temsilcilik edecek iyi hakemler geliştirmek istiyoruz. Eğitimleri devam ederken amatör maçlarda da kendilerine devir vereceğiz. Bu projenin değeri fiilen fazla büyüktür. Bir hakemin yetişmesi nerdeyse 10 yılı bulmaktadır. Mevcut sistemde hakemlerimiz 30-35 yaşında Süper Lig’e adım atabiliyor. Bu çalışmayla okulumuzda verileceği eğitimde hakemlerimizin yaşını da küçülteceğiz. Şayet Süper Lig hakemlerimizin yaşları 25’e değin inecektir. Gençlik devrimlerine imza atan MHK için de bu proje önemli bir fırsat olacaktır. Yeni hakemler için en büyük avantajımız genç nüfusa sahip olmamızdır.”

Türk hakemliğinin yeni bir çehre kazanacağını anlatan Özdemir, “Yeni bir eğitim hamlesi olan bu projenin gerisinde kararlılıkla duracağız. MHK’nin de desteğiyle yeni nesil hakemleri Türk futboluna kazandıracağız. Proje, Türk hakemliği ve futbolu için şanslı şanslı olsun. İnşallah okulumuzdan Dünya Kupalarında, Avrupa Şampiyonalarında tahsis alcak yeni Cüneyt Çakırlar, finaller yönetecek yeni hakemlerimiz çıkacaktır. İnşallah, bu proje kibir abidemiz olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile TFF Başkanı Nihat Özdemir, TFF Hakem Iş Lisesi projesini hayata geçiren imzaları attı. TFF Başkanı Özdemir, Bakan Selçuk’a, “Ziya Selçuk” yazılı 10 numaralı ulusal ekip forması armağan etti. 

– Protokolün içeriği 

MEB ile TFF’nin yapmış olduğu protokolün içeriği şöyle:

– Riva Meral-Celal Aras Spor Lisesinde yapılacak müfredat değişikliği ile birlikte 2020-2021 öğretim döneminden itibaren futbol hakemliği eğitimi verilecek.

– Öğrenciler, Hakem Meslek Lisesine özel yetenek sınavıyla alınacak.

-Hakem Meslek Lisesi öğrencilerinin eğitimlerine devam ederken hakem ve muavin hakem olarak tayin almaları sağlanacak.

– Mevcut mektep binasında fiziksel olarak yeni düzenlemeler yapılacak, halı saha kurulacak.

– Öğrenciler TFF’nin düzenlediği eğitim seminerleri, sporcu gelişim kampları ve etkinliklerden yararlanacak, federasyonun yurt dışı faaliyetlerine katılacak.

– TFF, Hakem Iş Lisesi için spor malzemesi tedarik edecek, taşınabilir saha ve donanım sağlayacak.

– TFF, lise için uzmanlar görevlendirecek, öğrencilere burs verecek ve istihdam sağlayacak.

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı