Basketbol

‘Maçın hakkı Fenerbahçe Beko’nundu’

Sezonun en zorlu mücadelelerinden birine çıkan Fenerbahçe Beko maça hem sezona yaptığı güzel başlangıç hem de 2016 sezonunda kaybettiği talihsiz finalin motivasyonu ile çıktı. Rus liginde başta  çok iyi başlayan Zenit olmak üzere birçok oyuncudan koronavirüs nedeniyle yoksun çıkan CSKA Moskova cephesinde ise salgının verdiği kayıpların verdiği hayal kırıklığı hakimdi diyebiliriz.

Maça Melih Mahmutoğlu ve Ahmet Düverioğlu dışında önemi bir eksiği olmadan çıkan Fenerbahçe Beko Cska Moskova ‘nın hızlı hücumlardan bulduğu  5-0 seri ile başladı. Bu andan itibaren Nando De Colo’ nun birebir oyunları ile bulduğu asist ve sayılar ile 6-0 lık seri ile yanıt veren Fenerbahçe Beko malesef ki ilk çeyrekte takımın kanayan yarası olan top kayıplarına bir türlü çözüm bulamadı. Cska Moskova gibi 2000’lerden bu yana final four’un gediklisi olan, maçta her topun kıymetini bilen, oyunun her iki yönünü de mükemmele yakın ve titizlikle oynayan bir takıma karşı yapılan bu basit hatalar kesinlikle yanıtsız kalamazdı. İvme tam Fenerbahçe Beko’ ya geçiyor derken takımın en sıcak eli olan Nando De Colo yaptığı teknik faul ile momentun rakibe geçmesine neden oldu. Bir yandan Mike James’in en iyi yaptığı işlerden olan içeri penetrelerle bulduğu sayılar gerekse boy avantajını Alman oyuncu Danilo Barthel’ e karşı vatandaşı Johannes Voigtmann ‘ın bulduğu sayılarla üstünlüğü tekrar eline geçiren Cska Moskova bulduğu sayılarla tekrardan üstünlüğü elde etti. Kokoskov  yaşanan bu kısa süreli krizi aşmak için oyuna aldığı iki dış skorer D-Shawn Pierre ve Jerrell Eddie’ den de istediği katkıyı alamayınca Cska Moskova ilk çeyreği 2 sayıyla önde bitirdi.

İkinci çeyreğe Jerrell Eddiie ‘nin en etkili silahı olan üçlük atışlarından bulduğu 6 sayı ile oldukça iyi giren ekibimize Mike James bulduğu üçlükle karşılık verdi. Bu andan itibaren yaptığı hücum fauller ile iyice ritmini kaybeden konuk takıma karşı Fenerbahçe Beko daha dengeli bir oyun sergileyerek farkı 5 sayıya kadar çıkardı. Temsilcimizin üstün oyununu aldığı akıllıca mola ile bozmaya çalışan İtoudis ‘den geçen sezonu aşil tendonu sakatlığı nedeniyle kenarda  bekleyen ve sezon öncesi lige en aç girmesi beklenen oyuncular sıralamasında birinci seçilen eski Daçkalı Will Clyburn hamlesi geldi. Euroleague in benim görüşüme göre en iyi 4 numarası olan Will Clyburn bulduğu 2 üçlük ve sonrasında aldırdığı basket faul ile rakip takıma 9-0 lık seri ile getirdi ve temsilcimiz ilk yarıyı malesef 32-31 önde girdi.

İkinci yarıya her iki takım da üçlüklerle başladı. Temsilcimiz Ali Muhammed ve Jerrell Eddiie, konuk ekip ise Will Clyburn ve Johannes Voigtmann ile ardarda üçlükler bularak herkese seyir zevki yüksek bir periyot izletti. Periyodun son üç dakikasına üç sayı geride giren ekibimiz bu andan itibaren tıkanan pas trafiği ve oyunun yönünü değiştirmek için Nando De Colo ‘yu devreye soktu. Vesely’ nin pota altında kurduğu savunma üstünlüğüne Nando De Colo’nun içeri penetreleri ile bulduğu bireysel sayılarla oyunun hakimiyetini eline geçiren Fenerbahçe Beko son çeyreğe 51-49 önde girmeyi başardı.

Karar periyoduna temsilcimiz De Colo fırtınası ile başladı. Üstüste bulduğu üçlükler ve cross over’ larla rakip pota altından bulduğu sayılarla farkı 5 sayıya temsilcimize karşı;  Nikita Kurbanov’un üçlüğü ve Mike James’ in serbest atışlarla yanıt veren Rus ekibi maçın bitimine 4 dakika kala farkı eşitlemeyi başardı. Maçın en kritik ve clucth olarak adlandırılan anlarında devreye günün eli yanan isimlerinden Jerrell Eddiie devreye girerek son 20 saniyeye takımımızı 3 sayı öne geçirse de Will Clyburn bulduğu üçlükle temsilcimize yanıt verdi ve skoru 69-69 a getirerek malesef maçı uzatmalara götürdü.

 Uzatmalara Bolomboy ve Mike James’ in birebir oyunları ile 4 sayılık seri ile giren ev sahibi ekip ilk iki dakikada baskın bir oyun sergilese de devreye gecenin sürpriz ismi Jerrell Eddiie girdi. Bulduğu üçlük ve sayılar ile moment umu bir anda ekibimize çeviren Eddie ‘ye rakip takımın günün formda ismi Will Clyburn bulduğu klas basket faul ile cevap verdi. Son 15 saniyeye sadece 1 sayı geride giren Fenerbahçe Beko maçı malesef 1 sayı fark ile 78-77 kaybetti.

Bu mağlubiyete göz atacak olursak ;

Şu bir gerçek ki son şampiyon Cska Moskova karşısında henüz kadro olarak çok yeni bir kadro ile mücadele eden ekibimiz kötü bir oyun sergiledi diyemeyiz. Takımın artı ve eksiklerine baktığımızda takımın lideri Nando De Colo aldığı iki teknik faul dışında kusursuz oynadı desek abartmış olmayız.

Uzatma periyodunda takımı yalnız bırakmasa ve lorenzo Brown yerine birebir oyunları De Colo oynasaydı muhtemelen senaryo ve maçın hikayesi tamamen farklı olacaktı. Will Clyburn dışında özellikle Mike James dahil çok güçlü Rus ekibinin tüm silahlarını susturmayı çok iyi başaran temsilcimiz gelecek için hiç de fena bir izlenim vermedi. Maçın tamamına göz atacak olursak maçın hakkı kesinlikle Fenerbahçe Beko ‘nundu. Ancak burası Euroleague. Her bir topun kıymetini çok iyi bilen, Euroleague’ in en köklü takımlarından Cska Moskova küçük detaylarla maçı kazandı diyebiliriz.

Mağlubiyetin en önemli nedeni malesef ki ekibimizin kötü oyunu değil Will Clyburn’ün şapkadan tavşan çıkarması oldu. Gerek son çeyrekte gerekse uzatmalarda topun eli yaktığı zamanlarda tereddütsüz sorumluluğu alan yıldız 4 numara takımına galibiyeti getiren isim oldu desek abartmış olmayız.

Temsilcimizin pota altı ve dış atışlarda istediği oyunu ve sayıları bulduğu maçta  Jerrell Eddiie dışında bench ten istediği katkıyı bulamaması maalesef ki skorda oldukça etkili oldu. İlk iki maçta dominant bir karakter gösteren Jonny Hamilton bu maçta maalesef ki etkisiz kaldı ve pota altında gerek savunma gerekse hücumda oldukça istikrarlı bir performans gösteren Jan Vesely’e yalnız bıraktı. Yine aynı şekilde yeni transfer Danilo Barthel de birebir savunma anlamında eşleştiği yıldız oyuncu Tornike Shengelia ve Johannes Voigtmann ‘dan adeta dayak yedi. Öyle görünüyor ki sarı lacivertli temsilcimiz yeni sezonda Nicolo Melli vari defansif etkiyi ne Barthel’ den ne de Ulanovas’tan bulamayacak. Bugün de Clyburn ‘ün bizlere tekrar hatırlattığı üzere sezonun geri kalanında rakip takımlar 4 numara pozisyonunda temsilcimize zor anlar yaşatacak gibi görünüyor.  

Henüz sezonun başı olmasına rağmen birkaç eksik dışında fena olmayan bir oyun sergileyen temsilcimizin zamana ihtiyacı olsa da hiç de fena bir oyun göstermediğini ve sezonun geri kalanında ilk 4’ü zorlayacağını öngörebiliriz.

Bardağın dolu tarafını görerek ilerleyeceğimiz Kokoskov yönetimindeki ekibimiz umarız ki bu güzel oyununu evinde ve deplasmanda devam ettirir ve her gün üzerine koyarak üst sıralards yerini bulur. 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı