Beşiktaş

Kartal’ın lokomotifi: Valentin Rosier

Yaz döneminde, Portekiz’in Sporting takımından kiralanan Valentin Rosier, istikrarlı performansı ve enerjik, mücadeleci karakteriyle siyah-beyazlı taraftarların gönlünde taht kurdu. 24 yaşındaki Fransız futbolcu, alt yaş kategorilerinde de potansiyeliyle ön plana çıkıyordu.

Deneme idmanlarıyla A takıma girdi

Altyapı serüveninin sonunu, Fransa’nın mütevazı ekiplerinde Rodez’de tamamlayan Rosier, 2015 yılında kulübün B takımında oynarken, deneme amaçlı olarak A takım ile birkaç idmana çıktı. Sergilediği performansla antrenörlerini etkileyen genç oyuncu, takımla birlikte kampa katıldı ve profesyonelliğe adım attı.

O dönem, Rosier’nin teknik direktörlüğünü yapan Laurent Peyrelade, oyuncusunun A takıma çıkış öyküsünü şu sözlerle anlatıyor:

“Her yıl, kamp öncesinden başlayarak genç takımımızdan 4-5 futbolcuyu deneme idmanlarına alırdık. Futbolcu kadromuzdaki eksikleri bu şekilde kapatabilmeyi düşünüyorduk. Rosier’i de ilk olarak bu denemelerde gördüm. Sağ kanatta dinamik, atletik, çok süratli yapısıyla fark yaratmıştı. Modern bir oyun tarzı vardı. Formanın yeni sahibi olacaktı.”

Yaş grubunda büyük yıldızlarla oynadı

Rodez’de gösterdiği performansla, şu sıralar Fransa 1. Ligi’nde mücadele veren Dijon’un dikkatini çeken Rosier, 2016 yazında bu kulübe transfer oldu. Savunmada, Gaziantep Futbol Kulübü’nden tanıdığımız Papy Djilobodji’nin de bulunduğu tandem içinde fark yaratan genç futbolcu, geniş oyuncu havuzuyla parlayan, yıldızlar topluluğu Fransa 21 Yaş Altı Milli Takımı’na davet edildi.

Rosier’in bulunduğu jenerasyonun içinde Dayot Upamecano, Tanguy Ndombele, Jonathan Bamba, Moussa Dembele, Houssem Aouar gibi önemli potansiyeller vardı. Bu oyuncu grubuyla 7 maça çıkan başarılı sağ bek, bu müsabakalardan birinde Türkiye’ye karşı forma giydi.

Takım arkadaşlarıyla ilk olarak milli maçta karşılaştı

Milli takımımızın Merih Demiral, Abdülkadir Ömür, Yusuf Sarı, Uğurcan Çakır, Oğulcan Çağlayan gibi önemli futbolcularımızın formasını giydiği 21 Yaş Altı kadrosuna karşı mücadele veren Rosier, ülkesinin son dakika golüyle kazandığı mücadelede katkıda bulundu.

Genç futbolcu bu maçta, daha sonra takım arkadaşı olacağı Güven Yalçın, Dorukhan Toköz ve Utku Yuvakuran gibi isimlerle birlikte ilk kez sahayı paylaşma fırsatı yakaladı.

“Onun ismini unutmayın”

Üç yıl boyunca Dijon formasını terleten Rosier, performansıyla İngiliz basınının radarına girdi. Sky Sports’un, 2018 yılında kendisi hakkında yaptığı paylaşımda, “Onun ismini unutmayın… Ligue 1’de sezonun en iyi oyuncularından biri ve kariyeri ileri gidecek” sözleri, genç oyuncunun potansiyelini açığa çıkarıyordu. Dijon’da teknik direktörlüğünü yapan Olivier Dall’oglio da, oyuncusunun geleceğinden çok umutluydu:

“Gelişimi durmuyor. Harika bir Ligue 1 oyuncusuna dönüştü ve bu hem benim, hem de kendisini izleyen kulüplerin hoşuna gidiyor. Sürekli ilerleyişini görmek büyük bir keyif…”

Kulüp tarihine geçerek Portekiz’in yolunu tuttu

2019 yazına kadar, West Ham ve Marsilya da dahil olmak üzere pek çok kulüple ismi anılan Rosier, Portekiz’in köklü ekiplerinden Sporting’in yolunu tuttu. Bu transfer için, takasla takıma dahil olan Mama Balde’nin yanında 5 milyon avro kazanan Dijon, kulüp tarihinin en pahalı dördüncü satışını gerçekleştirmiş oldu.

Portekiz ekibi adına 16 maça çıkan Rosier, ağırlıklı olarak Avrupa Ligi’nde oynamış ve yalnızca Medipol Başakşehir eşleşmesinde süre almamıştı. Sezonu bu kulüpte tamamlayan Fransız oyuncu, yaz döneminde kiralık olarak Beşiktaş’a transfer oldu.

İlk golünü Beşiktaş formasıyla kaydetti

Siyah-beyazlı ekibe imza attığı günden bu yana, hem savunmada hem de hücumda gösterdiği istikrarlı performansla kendisini teknik direktör Sergen Yalçın ve Beşiktaş taraftarlarına beğendirmeyi başaran Rosier, pozisyonunun vazgeçilmezi oldu. Yıldız futbolcu, maç başı gol-asist ortalamalarına göre en iyi sezonunu yaşadığı Beşiktaş’ta, kariyerinin ilk golünü de atmayı başardı.

Kupada oynanan Tarsus İdman Yurdu maçında, resmi maçlarda ilk kez fileleri sarsma başarısı gösteren Rosier, ligde karşılaştığı İttifak Holding Konyaspor’un ağlarını havalandırarak ilk lig golünü atmış oldu.

Fransız basınının gündeminde

Rosier’ın başarılı performansı, yalnızca ülkemizin gündem maddesi değil… Fransa’nın ünlü gazetelerinden L’Equipe, Ocak ayında yıldız futbolcuyu, “Ülkenin dışında en iyi performans gösteren Fransız futbolcular 11’i” içine dahil etmişti.

Gazete ayrıca, İttifak Holding Konyaspor’a attığı golün ardından yayınladığı haberde Rosier’nin, Beşiktaş’ın ‘vazgeçilmez’ isimleri arasına girdiğini ve potansiyelini sahaya yansıtmayı başardığını belirtmişti.
 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı