Futbol

Geleceğin projesindeki Türk: Abdullah Çapan

Hikayenin en başına sararsak Temmuz 2003’ten sonra futbol dünyası bir daha eskisi gibi olmadı. Rus iş adamı Roman Abramovich’in Chelsea’yi satın alması ile başlayan süreç Ada merkezli olmak üzere dünya futbolunda kelebek etkisi yarattı. Manchester’ın mavi tarafı da başarısızlıkla sonuçlanan Tayland kaynaklı yatırımın ardından Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Abu Dhabi United Group tarafından 2008 yılında satın alındı. 2014’te City Football Group adı ile kurulan holding ile asıl amaç, ‘Her kıtada ‘City’ye bağlı bir takıma sahip olmak’ olarak tanımlandı. Aslında buradaki amaç tabii ki sahipliğin de ötesinde orada kendisinin bir uzantısı olarak bir göz olmaktı.

Arap sermayesinin katkısıyla kısa sürede müzesindeki kupa sayısını artırmaya başlayan City Football Group’un lokomotif takımı Manchester City buna paralel olarak işin organizasyon kısmında da genişlemeyi sürdürdü. UEFA, umarsızca para harcayan kulüplerin önüne bir nebze olsun Financial Fair Play geçerken Man City bunun panzehiri ‘altyapı’ ile ‘futbol eğitimine’ önem verdi. Ada harici dünyanın her yerinden yetenekli genç futbolcuları arayan, bulan ve eğiten bir yapı olmayı amaçladılar yıllar boyunca.

Manchester City Akademisi’nden yetişen Phil Foden bu organizasyonun sembol ismi olurken Eric Garcia (Man City), Angelino (RB Leipzig), David Brooks (Bournemotuh), Jason Denayer (Lyon), Kelechi Iheanacho (Leicester), Denis Suarez (Celta Vigo) ve Rony Lopes (Nice) gibi dikkat çeken diğer isimlerin kimi cüzi rakamlara takıma katıldı, kimi de takımın altyapısından yetişti.

*Hatırlanacağı üzere İngiliz ekibi, bugün Getafe forması giyen milli futbolcumuz Enes Ünal’ı da 18 yaşında Bursaspor’dan 4.4 milyon euroya transfer etmişti. Sadece 2 yıl sonra, zaman içinde çeşitli takımlara kiraladığı genç futbolcuyu 14 milyon euro karşılığında Villarreal’e satmıştı.

City Football Group’un sahibi olduğu veya hissesi bulunduğu 10 kulüp

Avrupa: Manchester City (İngiltere) – Girona (İspanya) – Lommel (Belçika) – Troyes (Fransa)
Asya: Yokohama (Japonya) – Mumbai (Hindistan) – Sichuan Jiuniu (Çin)
Amerika: New York City (ABD) – Montevideo City Torque (Uruguay) –
Avustralya: Melbourne City (Avustralya)

City Football Group’un 9. Takımı: Lommel ve Türk antrenörü

Belçika’nın Hollanda sınırında yer alan 35 bin nüfuslu bir kasabanın, 2003 yılında kurulan bir futbol takımı Lommel SK. Bu küçük kasabanın futbol takımı son dönemde dünyanın en büyük futbol organizasyonlarından birinin ilgisini çekti. Mayıs 2020’de City Football Group tarafından borçlarına karşılık 2 milyon euroya satın alınan Lommel’in Türk antrenörlerinden olan Abdullah Çapan bu kasabanın öz evladı. Genç yaşlarda yaşadığı sakatlıklardan sonra futbola veda eden Çapan genç yaşlarda başladığı antrenörlüğü artık Lommel bünyesinde sürdürüyor. İşte City Football Group sonrası Lommel, Belçika’da futbol eğitimi ve altyapılar…

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

“Lommel’in genç yaş takımlarında 10 yıla yakın forma giydim. Futbolu, yaşadığım ağır sakatlıkların ardından genç yaşta bırakmak zorunda kaldım. Bu benim futbol sevgimi sekteye uğratmadı ve önce gözlemci (scout) sonra antrenör olarak hala futbolun içindeyim. 27 yaşındayım ve sürekli kendimi geliştirmeye çalışıyorum.”

“Eğitime ve gelişime çok önem veriyorlar. Gelişirken yarışmayı, yarışırken gelişmeyi hedefliyorlar.”

City Football Group, Lommel’i alarak ne amaçlıyor?

“Manchester City’nin Lommel’i satın alarak asıl amaçladığı genç futbolculara bizim bünyemizde tecrübe kazandırmak. Aynı zamanda Lommel’in bu organizasyon içinde, AB pasaportu olmayan, İngiltere’de çalışma izninde problem yaşayan genç yabancı futbolculara bir istasyon olması hedefleniyor.

Takımımızın yaş ortalaması 23 ve ve çok uluslu. Bu özellikle istenen bir durum. Çünkü burada gelişirken aynı zamanda yarışmacı da olabiliyorlar. Bir de şunu belirtmek isterim: Eindhoven havalimanı, Lommel’den sadece yarım saat. Bu da demek oluyor ki Manchester’a ulaşım oldukça kolay.

Burada sadece futbolcu değil teknik direktör ve personel gelişiminin de oldukça üzerinde duruluyor. Mayıs ayında gerçekleşen satın alımın ardından kulüpteki çoğu personel işine devam ediyor ancak bazı eklemeler oldu. Örneğin New York City bünyesinde görev alan 35 yaşındaki Liam Manning yeni teknik direktörümüz oldu. Bu adımlar sürekli geleceği hedefleyerek atılan adımlar. Teknik direktörle beraber takımın gelişimi hedefleniyor. Ve tabii en nihayetinde 1. Lig hedefi. Her anlamda gençlere yatırım yapıp geleceği planlıyorlar.”

City Football Group’un diğer takımlarıyla iş birliği içinde misiniz? 

“Kesinlikle. Sürekli toplantılar, online görüşmeler ve bilgi alışverişi oluyor. Benimsenen amaçlara yönelik adımlar atılıyor. Örneğin Lommel burada altyapısı, eğitimi iyi bir kulüp olarak bilinir. Biz burada yetiştiriyoruz ama elimizde tutamıyorduk. Kulüp sahipleri artık bunun yaşanmayacağını hatta gerektiğinde Lommel’in keşfedilen genç oyuncuları kulüp bünyesine kazandırılacağının garantisini verdiler.”

Transfer edilen 19 futbolcudan 16’sı 23 yaş ve altı futbolcu

Belçika 2. Lig ekibi, bu transfer döneminde hiç olmadığı kadar hareketli bir sezon geçirdi. Transfer edilen 19 futbolcudan 16’sı 23 yaş ve altı futbolculardan oluşuyor. İçlerinde City Football Group bünyesindeki takımlardan kiralık gelen futbolcuların yanı sıra, Kosta Rika’dan Brezilya’ya Cezayir’den Bulgaristan’a dünyanın her yerinden genç yetenekli futbolcular var. Bu futbolculara ödenen bonservis rakamlarının toplamı ise ülkemizin büyük takımlarının 2 futbolcusunun yıllık ücretlerinin toplamı kadar. 9 milyon euro.

Öncellikle Bulgaristan’ın en dikkat çeken yeteneklerinden biri olan 19 yaşındaki Filip Krastev, Pep Guardiola’nın özel isteği ve ilgisi ile alındı. Hemen yanı başımızdan, Slavia Sofia’dan Bulgaristan’dan. 2.3 milyon euroya. Yine aynı şekilde Flamengo’dan Vinicius Souza 2.5 milyon euroya takıma dahil oldu.

“Takımımızın 22 yaş ortalaması, hücum hattımızın ise 19 yaş ortalaması var. Guardiola onlarla yakından ilgileniyor”

Antrenör Abdullah Çapan Krastev ve Souza için, “İkisi de City Football Group’un önemli yatırımı. Krastev, Guardiola’nın yakın ilgisi ile transfer edildi. Şu an 1 yıl yine Bulgaristan’da oynayıp gelecek yıl bize katılacak. Aynı şekilde Souza’nın da üzerinde duruluyor. Kendisi 2.5 milyon euro ile kulüp tarihinin transfer rekorunu kırdı. İsveç’te geleceğin yıldızı olarak gösterilen 17 yaşındaki defans oyuncusu Jesper Tolinsson da gelecek yıl bize katılacak. Takımımızın 22 yaş ortalaması, hücum hattımızın 19 yaş ortalaması var. Burada içinde bulundukları ortam onlara müthiş özgüven aşılayacak. Guardiola bu oyuncularla yakından ilgileniyor ve gelişimlerini takip ediyor.” yorumunda bulundu.

“Ne yazık ki Türkiye’deki birçok kulübümüzde sistem, felsefe, temel futbol eğitimi ve imkanlar yok ya da yeterli değil. Sistemsizlik sistem olmuş”

Türkiye ile bir iş birliği söz konusu mu? Gurbetçilerimizin yoğun olarak yaşadığı bir bölgede takımlarımızın da iştahını kabartan bir durum olsa gerek bu. Türk futbolu hakkında neler söylemek istersiniz?

“Türkiye’den herhangi bir takım ile iş birliği söz konusu değil şu an. Ama bu olmayacağı anlamına da gelmiyor. Buradaki takımlarda yetenekli birçok futbolcu yetişiyor. Gerek gurbetçi gerek yabancı. Türkiye’deki kulüpler niye bu tarz futbolcuları takip etmiyorlar gerçekten anlamış değilim. Bu yüzden çoğu kulübümüz altyapısında problem yaşıyor.

Ne yazık ki Türkiye’deki birçok kulübümüzde sistem, felsefe, temel futbol eğitimi ve imkanlar yok ya da yeterli değil. Sistemsizlik sistem olmuş adeta. Genç futbolcular temel futbol eğitimini tam olarak almadan profesyonel oluyor ve daha sonra çeşitli sorunlar yaşıyorlar. Avrupa’daki akranlarına oranla gelişimini sürdüremiyor. Buna gerçekten çok üzülüyorum. Üzülerek söylemek isterim ki Avrupa ile Türkiye arasındaki fark oldukça fazla açıldı, açılmaya da devam ediyor. Böyle devam edilirse bu farkın kapanması zaman alacak.”

Kariyer hedefiniz nedir?

“Şu an Lommel’de CFG bünyesinde kontratlı antrenörüm. Kendimi geliştirerek Manchester City’de antrenörlük yapmak istiyorum. Bunun için elimden geleni yapacağım.”

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı