Süper Lig

Fenerbahçe’den transfer “çalım”ı: Osayi-Samuel

31 Aralık 1997 günü Okija’da dünyaya gelen Nijeryalı Osayi-Samuel, bir süre ailesiyle birlikte İspanya’da yaşadı. 10 yaşında ise profesyonel futbola başlayacağı İngiltere’ye gitti. İngiliz uyruğu da bulunan kanat oyuncusu, 2015 yılının ilk gününde, alt yaş gruplarında forma giydiği Blackpool’un A takımına çıkarılarak profesyonel futbol yaşantısına başladı. Her iki uyruğu için de milli formayı henüz terletemeyen Osayi-Samuel, yalnızca 140 dakika süre aldığı 2014-2015 sezonunu gol veya asist üretemeden tamamladı. Blackpool, Championship Ligi’nde sezonu son sırada tamamlayarak küme düştü.

İki sezonda iki kez düşme kabusu

2015-2016 sezonuna League One’da başlayan Blackpool’da, teknik direktörlüğe Neil McDonald’ın gelişiyle birlikte Osayi-Samuel’e kadroda bir rol biçildi. Henüz sezonun açılış maçında Colchester United deplasmanında takımının iki golünün de asistini yapan Nijeryalı futbolcu, bu maçı takip eden haftalarda beklenen etkinliği gösteremeyince rotasyonun dışına itildi. Arka arkaya alınan kötü sonuçlarla beraber tekrar ilk 11’de kendisine yer bulan Osayi-Samuel, Colchester mücadelesinin ardından çıktığı 25 resmi maçta tabelaya katkıda bulunamadı. Ligi 22. sırada bitiren Blackpool, üst üste ikinci kez küme düşmenin hüsranını yaşadı.

Ertesi yıla Gary Bowyer yönetiminde başlayan İngiliz ekibi, üst üste iki sezondur yaşadığı hayal kırıklığının ardından yükselişe geçmek istiyordu. Sezona takımının as parçası olarak başlayan Osayi-Samuel, ilk haftalarda performansıyla teknik heyeti tatmin etmemiş ve kulübeye çekilmişti. Ligin ikinci periyoduyla birlikte, oyuna sonradan girdiği iki maçta, kısıtlı sürelerde arka arkaya tabela katkısı veren Nijeryalı yıldız, yeniden ilk 11’e döndü. Sezonun dönüm noktalarından birinde, Newport deplasmanında takımına 2 gol ve 1 asistle katkı veren Osayi-Samuel, takımının play-off’lara çıkmasında pay sahibi oldu.

Championship’e geri döndü

Play-off yarı final turu ilk maçında Luton karşısında forma giymeyen kanat oyuncusu, rövanş mücadelesinde son dakikalarda süre almış, Blackpool ise 3-2 ve 3-3’lük skorlarla adını finale yazdırmıştı. Finalde, 31. dakikada sakatlanan Tom Aldred yerine oyuna giren Osayi-Samuel, takımıyla birlikte üst lige çıkma sevinci yaşadı. Sezonu 4 gol ve 3 asistle noktalayan Nijeryalı futbolcu, yaz döneminin sonunda Queens Park Rangers’a imza attı.

2017-2018 sezonuna Ian Holloway yönetiminde giren QPR ile yeniden Championship’e adım atan Osayi-Samuel, ilk sezonunda çok az maçta ilk 11’de süre alırken, tek golü ve tek asistini, sezonun son çeyreğinde oynanan Sheffield Wednesday ve Birmingham maçlarında kaydetti. Ligi 16. sırada noktalayan QPR, göreve Steve McClaren’ı getirdi.

Kariyeri Warburton’la değişti

Teknik direktör değişikliğiyle birlikte Osayi-Samuel, sezonun ilk 25 maçında kendisine neredeyse rol bulamadı. Bu dönemde, yalnızca 6 maçta kısa süreli olarak oyuna giren Nijeryalı, Wigan filelerine gönderdiği gole rağmen rotasyondaki yerini genişletemedi. Ligin son düzlüğünde antrenör McClaren ile yollarını ayıran ekip, Osayi-Samuel’e ilk 11’de yer vermeye başladı. Alınan iki kritik galibiyetle lige tutunan QPR, sezon sonunda teknik direktörlük için Mark Warburton ile anlaştı. Warburton’un gelişi, Osayi-Samuel’in kariyerinde büyük bir dönüm noktası olacaktı.

2019-2020 sezonuna, hücum hattında çok daha özgür olduğu bir rol ve istediği koşu alanlarını bulabildiği bir oyun yapısıyla başlayan Osayi-Samuel, sezonun ilk haftasında deplasmanda alınan Stoke City galibiyetinde asisti yapmış, Blackburn zaferinde ise bir gol atıp bir tane de attırmıştı.

Sürati, dar alandaki bilek hareketleriyle dikkat çekti

İlk 11’in değişmezlerinden olan Nijeryalı futbolcu, Bİrmingham, Barnsley ve Charlton maçlarında tabelaya yaptığı katkının ardından, 6 gollü Cardiff zaferinde de fileleri iki kez havalandırdı. Sürati, dar alandaki bilek hareketleri ve kontratak tehdidiyle fark yaratan yıldız, sezonu 5 gol ve 9 asistle noktalayarak kişisel kariyer zirvelerine ulaştı. Osayi-Samuel, bu performansıyla başta İskoç devleri olmak üzere pek çok kulübün dikkatini çekti. Yıldız futbolcu, özellikle Birmingham ve Cardiff’e attığı jeneriklik gollerle de Ada basınının odak noktası oldu.

Kulüpleri peşine düşürdü

Fenerbahçe’ye transferinin altyapısını hazırlayan 2020-2021 sezonu performansıyla da dikkat çeken Nijeryalı yıldız, geride kalan 23 maçta 3 gol ve 3 asistlik performans sergiledi. 3-2 kazanılan Rotherham mücadelesinde takımını sürükleyen Osayi-Samuel için, bu maçla birlikte spekülasyonlar doruk noktasına ulaştı.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre West Ham, Cercle Brugge, Celtic ve Rangers, Osayi-Samuel için teklif yaptı.

Osayi-Samuel’in geliş tarihi erkene alındı

Sarı-lacivertli ekip, 15 Ocak’ta yaptığı açıklamada, yıldız oyuncunun sezon sonunda sarı-lacivertli ekibe katılacağını belirtmişti. Ancak Diego Perotti’nin sakatlığı planları değiştirdi. Fenerbahçe, Osayi-Samuel’in devre arasında takıma katılması konusunda Queens Park Rangers ile anlaşmaya vardı.

Ligin ‘çalım’ lideri

Whoscored verilerine göre Osayi-Samuel, Championship Ligi’nde bu sezon maç başına en çok çalım girişiminde bulunan futbolcu konumunda. Bu girişimlerin % 56’sında rakiplerini geçmeyi başaran Osayi-Samuel, “başarılı dribbling” istatistiğinde de zirveyi kimseye bırakmadı. Nijeryalı yıldız, geçtiğimiz sezon bu alanlarda sezonu 4. sırada tamamlamıştı. 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı