Süper Lig

Erol Bulut’un hikayesi

Uzun zamandır futbol gündemi meşgul eden Erol Bulut – Fenerbahçe haberleri resmiyet kazandı. Yeni Malatyaspor ve Aytemiz Alanyaspor’da başarılı performanslar gösteren 45 yaşındaki teknik adam kendisini 2 yıllığına Fenerbahçe’ye bağlayan sözleşmeye imza attı.

Kartalspor, Yeni Malatyaspor, Elazığspor ve Medipol Başakşehir’de yardımcı antrenörlük görevleri yapan Erol Bulut, teknik direktörlük kariyerine Malatya’da başladı. Bulut, Malatya’da başladığı kariyerini Aytemiz Alanyaspor’da sürdürdü.

Malatya’nın 16 yıllık hasretini bitirdi

Erol Bulut, 2017 – 2018 sezonunda Malatyaspor ile sözleşme imzalayarak teknik direktörlük kariyerine başladı.

Konyaspor maçıyla görevine başlayan Bulut, takımıyla ligi 43 puanla 10. sırada tamamladı. Yeni Malatyaspor’u Ziraat Türkiye Kupası’nda tarihinde ilk kez yarı finale taşıyan Erol Bulut, 2018-2019 sezonunda 29 hafta görevde kalarak 38 puan topladı. Bu sezonda Malatyaspor, 2018-2019 sezonunda ligi 5. sırada tamamlayarak tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele etmeye hak kazandı. Malatya şehri 16 yıl sonra bir takımının Avrupa kupalarında mücadele etmesinin heyecanı yaşadı.

Alanyaspor dönemi: Lig beşinciliği – Türkiye Kupası’nda final

Malatya döneminden sonra Aytemiz Alanyaspor ile sözleşme imzalayan Erol Bulut, 2019-2020 sezonuna dörtte dört yaparak hızlı bir giriş yaptı. Erol Bulut’lu Alanyaspor, ligin ilk yarısında isabetli şut alanında 17 maça 107 çerçeveyi bulan şut sığdırdı. Aynı zamanda kendi kalesine de en az isabetli şut attıran takım oldu. Başarılı teknik adam, 2019-2020 sezonunda Akdeniz temsilcisiyle 34 Süper Lig karşılaşmasında 16 galibiyet, 9 beraberlik, 9 mağlubiyet yaşadı. 57 puan toplayan Alanyaspor’un, maç başına puan ortalaması 1,68 olarak gerçekleşti. Erol Bulut’lu Alanyaspor, Türkiye Kupası’nda finale kadar yükseldi. Akdeniz ekibi finalde Trabzonspor’a mağlup oldu.
Teknik adamlık kariyerinde Süper Lig’de toplam 91 maçı geride bırakan Erol Bulut, bu karşılaşmalarda çalıştırdığı takımlarla 35 galibiyet, 26 beraberlik, 30 mağlubiyet yaşadı.

TRT SPOR yorumcusu Serkan Akkoyun, Erol Bulut’un Yeni Malatya dönemi ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

”Erol Bulut’un ilk teknik adamlık tecrübesi malum, Yeni Malatyaspor’daydı. Bu ilk tecrübesinde, yardımcılığını yaptığı Abdullah Avcı’dan ciddi derecede etkilendiğini gözlemlemiştik. Yeni Malatyaspor’da pragmatist yöntemler kullanıyor, rakibi bozmaya çalışıyor ve önceliğini yenilmemek üzere kurguluyordu. Kısıtlı imkanlara sahip ve ligde yeni boy gösteren bir takım için bu tercih gayet normaldi. Ancak Bulut’un takımını sahaya yayış şekli ve alan kullanımı aslında onun yeteneklerinin bundan daha fazlası olduğunu da işaret ediyordu. Zaten Alanyaspor’da da hem daha iyi defans yaptı hem de ligin en iyi hücum organizasyonlarından bir tanesini kurguladı. Özellikle Yeni Malatyaspor’da ikinci sezonunda kullanmaya başladığı 4-2-3-1 formasyonunu Alanya’da da sürdürdü.”

”Çift 6 yerine 6-8”

Malatya’dayken defansın önünde oynattığı 2’liden bir tanesi Guilherme’ydi. Yani çift 6 yerine, 6-8 kullanarak hem geçişleri daha etkili kullanıyor hem de set hücumlarında daha sağlam paslar yapabiliyordu. Bu sayede 29. haftadaki ayrılığına kadar takımını Avrupa potasında tutmuş ve Türkiye Kupası’nda yarı finale kadar yükselmişti. Malatya performansındaki tek eksi, ikinci döneminde 19-29. haftalar arasında sadece 1 galibiyet alabilmesiydi. Bu da zaten ayrılığı getiren süreç oldu.”

”Rakibe göre oyun ve yapı kuruyor”

”Erol Bulut, Yeni Malatya performansıyla imkanları artınca neler yapabileceğini göstermişti. Aytemiz Alanyaspor da bunun ispatı oldu. Alanya ile daha az gol yedi, daha çok puan topladı, kupada daha iyiydi, ligi de yine Avrupa potasında bitirdi. Okan Buruk’la beraber geçen sezonun en iyi teknik adamı olduğu tartışılmaz herhalde. Bulut, futbolumuzun metodik teknik adamlarından. Malatya ve Alanya tecrübelerinden fark ediyoruz ki, rakibe göre oyun ve yapı kuruyor. Formasyonlarla oynamak yerine, oyuncuların rollerini değiştirmeyi seviyor. Benzer tedrisattan geçen Okan Buruk gibi, kafasındakileri sahaya yansıtabileceği, imkanları daha geniş bir kulüpte bir adım daha ileriye gidebilir. Orası Fenerbahçe mi peki? Olabilir. Ancak ne Malatya ne de Alanya’da yaşadığı krizler, problemler ve sorunlar, Fenerbahçe gibi bir camiada yaşayacakları ile kıyaslanamaz. Saha içi kadar saha dışını da yönetmesi gerekecek. Bunun için uygun isim mi? Futbolda cevabı olmayan sorulardan bir tanesi de bu işte. Yaşamadan bilemeyiz. ”
 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı