Biyografi

Cemal Kamacı Kimdir?

Türk Boks tarihinin unutulmaz isimlerinden Cemal Kamacı Avrupa Boks Şampiyonu olarak tarihe ismini altın harflerle yazdıran Milli Boksörümüzdür. 1943 yılında Trabzon Maçka İlçesi Kapı köyü’nde dünyaya gelen Cemal Kamacı ailenin 10. evladı olarak doğmuştur.

Spor hayatına ilk olarak futbol ile adım atmış ancak ayağı kırılınca kısa sürede futbola veda etmek zorunda kalmıştır. Daha sonra İstanbul Fatih Güreş Kulübü’nün boks şubesinde Ali Hoca’nın teşvik etmesi ile 14 yaşında boks’a başlamıştır. Yeteneği kısa sürede fark edilmiş ve Fenerbahçe’ye geçmiş boks takımının kaptanlığına yükselmiştir.

Cemal Kamacı boks hayatı, kariyeri;

Türkiye’de profesyonel boks lisansı verebilecek bir kurum bulunmadığı için 1967 yılında lisansını Avusturya Viyana adına çıkartmış ve profesyonel olmuştur.

9 sene amatör olarak boks yapan Cemal Kamacı 1962 senesinde Milli Takım’a seçilmiş 1966 yılının sonlarına kadar 67 ve 71 kilolarda tüm Milli müsabakalarda mücadele etmiştir. Bu dönem içerisinde iki kez Balkan 2.liği kazanmıştır.

1972’de Avrupa Şampiyonu Fransız Roger zami’yi İstanbul’da yenmiş 63.5 kg Avrupa Profesyonel Boks Şampiyonu olmuştur. 1973’te ünvanını İspanyol boksör Ortiz’e kaptırmış ancak mücadeleci kimliği ile 1975 yılında Almanya Köln’de İspanyol Gomez Fouz’u yenerek tekrar ünvanını geri almıştır. 1976 yılında yaptığı üç maçta Avrupa Profesyonel Boks Şampiyonluğu ünvanlarını korumuş, 63.5 kg’da Dünya sıralamasında 4. sıraya kadar yükselmiştir.

Cemal Kamacı Avrupa Şampiyonu olan ilk Tür Boksör’dür. 11 Kasım 1976 senesinde İstanbul’da bir jübile maçı ile profesyonel boks hayatına son vermiştir.

Cemal Kamacı’nın çocukluk yıllarıda Çapa’da geçmiştir. Bir dönem 4 sene Bağdat Caddesi’nde, 4 sene’de Suadiye’de oturmuştur. En son kızı Meltem’in vefatından sonra Sakarya’ya yerleşmiş ve günümüzde yaşantısını Sakarya’da sürdürmektedir. 1991 yılında Benim Zaferim adlı bir sinema filmi çevrilmiş kendi hayatını filmde yine kendisi oynamıştır.

İlerleyen yaşına rağmen her sabah 19 km koşup, mekik ve şınav çektiğini belirten Cemal Kamacı Boks’un bir dövüş değil spor olduğunu bu nedenle gençlerede şiddetle tavsiye ettiğini açıklamıştır. Boks hayatı boyunca toplam 2 kez Ankara Şampiyonu, 2 kez Silahlı Kuvvetler Şampiyonluğu, bir çok kez Türkiye Şampiyonluğu, 27 kez Milli Forma giymiş toplam 79 maçta sadece 4 mağlubiyet almıştır.

Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yapan oğludur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı