Basketbol

Bir Türk derbisinin ardından

Pandemi sezonunda hatırlayacağımız üzere herkesin büyük beklentiler içinde olduğu taraf Fenerbahçe Beko iken sürprizler yaparak sezonu domine eden taraf Anadolu Efes olmuştu.

Yeni sezon başlangıcında ise bu senaryo tam tersine döndü diyebiliriz. Bütçe ve kadroda yaptığı operasyon ile küçülmeye giden Fenerbahçe Beko’dan bu sene başında baskın bir performans göstermesi pek beklenmiyordu. Bunun aksine Anadolu Efes tarafında ise otoriteler tarafından yapılan tahminler takımın ilk 2’de yer alacağı ve sezona geçtiğimiz sezonki görkemli performansın üstüne koyarak başlayacağı yönündeydi. 


Ancak takımda sezon başında kimsenin beklemediği bir olay cereyan etti. Takımın hatta THY Avrupa Ligi’nin son yıllardaki en keskin skoreri Larkin,  sezon başlamasına rağmen sebebi bilinmeyen şekilde ABD’den dönmedi ve geçtiğimiz sezonki bütünleşmiş Anadolu Efes ruhuna henüz sezonun başında maalesef derin bir yara açmış oldu. Larkin dışında önemli bir eksiği bulunmayan Anadolu Efes karşısında maça Fenerbahçe Beko tam kadro çıktı.

Kokoskov’un taktikleri

Maça Fenerbahçe Beko’yu pota altından uzaklaştırmaya yönelik olarak 2 uzunla başlayan Anadolu Efes’e tıpkı Kızılyıldız karşılaşmasında olduğu gibi Ulanovas’ın dış sayıları ile başlayarak karşılık veren Fenerbahçe Beko maçın ne kadar tempolu geçeceğinin sinyallerini henüz maç başında vermiş oldu.

Ulanovas’ın üstüste iki üçlüğüne Simon’un takıma önderlik etmesi ve Üstüste bulduğu 9 sayı ile karşılık veren Anadolu Efes ilk çeyrekte sarı lacivertli ekibe karşı gerek oyun gerekse skor anlamında üstünlük sağlamayı başardı. Çeyreğin sonunda Fenerbahçe Beko Lorenzo Brown ile her ne kadar farkı kapatmaya çalışsa da Anadolu Efes ilk çeyreği önde kapatmayı başardı.

Maça Ahmet Düverioğlu ile başlayan ve ilk çeyrekte bu isimden istediği savunma katkısını bulamayan Kokoskov pota altında Hamilton’ın oyuna alarak takımın toparlanmasına ve maçın ivmesinin Fenerbahçe Beko yönüne dönmesini sağladı.

Johnnyton Hamilton’ın Üstüste bulduğu hücum rebaundu – smaçları ve Vesely’nin etkin pota altı savunması ile pota altında rakibini ezen Fenerbahçe Beko; takımın lideri Nando De Colo’nun da vitesi artırması ve bulduğu Üstüste üçlükler ile farkı bir anda kapatıp öne geçmeyi başardı. Yediği sert savunma ile bireysel oyunlara giden Anadolu Efes’te üçlük çizgisinin dışında özellikle Micic ile çok yetersiz kalınca Fenerbahçe Beko 7 sayı geride girdiği ikinci çeyrekte rakibine 14 sayı fark atarak ilk yarıyı 7 sayı önde bitirmeyi başardı.

İkinci yarıya yine hücum rebaundu sonrası sayılarla giren Fenerbahçe Beko’ya karşı Ergin Ataman ‘dan savunma direncini yükseltmek adına atletik oyuncu Rodrigue Beabuos ve Doğuş Balbay hamlesi geldi. Bununla birlikte ilk çeyreğin kahramanı Krunoslav Simon’ un da devreye girmesi ile farkı kapatmayı başaran Anadolu Efes’e karşı Fenerbahçe Beko sakin kalarak dış sayılar ile karşılık verdi. Efes savunmasının yarattığı şok etkisini Ali Muhammed ve Jerrel Eddie ‘nin bulduğu üçlükler ile kompanse etmeyi başaran Fenerbahçe Beko; Lorenzo Brown’ın çabuk ayaklarının avantajını kullanıp içeri penetre ederek bulduğu sayılarla da tekrar kendini toparlamayı başardı ve Fenerbahçe Beko son çeyreğe 7 sayı önde girmeyi başardı.

Karar periyoduna başlarken Ergin Ataman geminin dümenini maçın etkili ismi Simon yerine Micic ‘e bırakarak burada büyük bir hata yaptı. Bireysel oyunlarda istediğini yapamayan Micic yerine James Anderson’ u, rakibi savunmada yıpratmak ve 4 numaradan skor bulmak amacıyla da Chris Singleton ‘ı oyuna alan Ataman ne yaptıysa da rakibin maç içindeki ritmini kırmayı başaramadı. Sarı Lacivertli ekipte Nando De Colo asist ve sayılarla, Vesely ise yaptığı savunma ve pota altını domine etmesiyle son çeyrekte rakibin kendine yaklaşmasına izin vermedi ve maçı da 80-71 kazanmayı bildi.

Fenerbahçe’nin pota hakimiyeti

Maçın kritik ve ilginç yönlerine göz atacak olursak ; şüphesiz ki maça Fenerbahçe Beko’nun pota altı hakimiyeti damga vurdu. Efes’in bulduğu 24 rebaunda 48 rebaundla karşılık veren Fenerbahçe Beko bulduğu bu rakam ile kendi Euroleague rebaund rekorunu kırmış oldu. Bunların da 14 ‘ünün ofansif ribaund olduğunu düşünürsek geçtiğimiz sezon takımın yumuşak karnı olan pota altına vurulan neşterin işe yaradığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Maçtaki bir diğer ilginç istatistik ise Fenerbahçe Beko’ nun yapmış olduğu 21 top kaybı oldu. Efes ‘in 10 top kaybıyla oynamasına rağmen Fenerbahçe Beko’ nun 9 sayı ve üstün bir oyunla maçı kazanması da Efes’in bu maçta ne kadar kötü bir performans gösterdiğinin bariz göstergelerinden.

Nando De Colo farkı

Bu maç bizlere gösterdi ki, takımın hem skor hem de asist yükünü çekmek her yiğidin harcı değil. Bu anlamda Nando De Colo iki yönde yaptığı katkı ve istikrarlı oynu ile takım içinde ve THY Avrupa Ligi’nin ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu göstermiş oldu.

Bunun aksine Efes ‘in asist kralı Micic’ in ise skor anlamında Larkin olmadan çok büyük roller alamayacağını, takımda istediği katkıları veremediğini görmüş olduk. Simon ‘un ilk ve üçüncü çeyrek dışında etkisiz ve istikrarsız olması, guard rotasyonundaki Anderson’ ın yetersiz kalması ve Buğrahan ‘ın verilen şansları değerlendiremediğini de düşünürsek Anadolu Efes’ te Shane Larkin krizinin sanılandan çok daha büyük sorunlara yol açacağını görmek gerekiyor.

Bu konuda gerek Ergin Ataman’ın gerekse Larkin’in karşılıklı adım atması Anadolu Efes’in bu sene THY Avrupa Ligi’ndeki rolü açısından çok ama çok önemli.

Fenerbahçe Beko’nun her geçen gün üzerine katarak ilerlediği; Efes’in ise kendi evinde üstüste aldığı 2 yenilgi ile bir krizle karşı karşıya olduğu aşikar. 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı