Beşiktaş

Batshuayi neleri değiştirebilir?

Aboubakar’ın ayrılığının kesinleştiği günden bu yana golcü arayışlarını sürdüren Beşiktaş, Michy Batshuayi ile forvetine kavuşuyor.

Yıllar önce İngiliz devi Chelsea’nin büyük umutlar ve yatırımla transfer ettiği Belçikalı forvet, Londra ekibinde beklenen patlamayı yapamamıştı.

Şimdi yeni durağı Beşiktaş olacak. Peki Batshuayi, siyah-beyazlılar adına neleri değiştirecek?

Yıldız futbolcu hangi alanlarda katkı sağlayabilir? Takımını oyun içinde ve kadro seçiminde ne tür bir dönüşüme itebilir?

Bu sorulara cevap arayalım.

Aboubakar’ın kilit rolü

Her şeyden önce Aboubakar’ın geçen yıl Beşiktaş için neden çok kıymetli olduğunu hatırlamamız gerekiyor.

Sergen Yalçın’ın ekibi ligin en çok gol atan takımıydı. Resmi bir veri elde etmemekle birlikte en çok pozisyon bulan takımlar sıralamasında da zirvede olması muhtemel. Buna rağmen kadroda ‘üretken ayak’ eksikliği vardı.

Ghezzal bu anlamda tarihi bir sezon geçirdi. Atiba’nın oyununda yaşadığı dönüşüm büyük bir rahatlama getirdi. Ghezzal’in açtığı koridoru iyi kullanan Rosier de hücum organizasyonlarının önemli bir parçası oldu.

Fakat orta alanda Josef ve Atiba’yı tamamlayan oyunculardan yeterince üretkenlik katkısı alınamadı.

Ljajic, Mensah ve Oğuzhan sezonun belli bölümlerinde kısa kesitlerde katkıda bulunmuş olmalarına karşın kendilerini istikrarlı bir opsiyon haline getiremediler. Sol kanatta oynayan Larin zaten kreatif bir oyuncu değildi. N’Sakala da hücum gücü katmıyordu.

Aboubakar’ın kıymeti tam da burada ortaya çıktı. Kamerunlu futbolcu, attığı gollerin yanında üçüncü bölgede çok iyi bir organizatör oldu. Rakip stoperleri gezdiren, sırtı dönük ve yüzü dönük tehdit unsuru oluşturabilen, bire bir silahı cebinde bulunan ve top dağıtabilen yıldız forvet, Beşiktaş’ın rakip alana yerleşmesini ve buradaki aksiyonlarında daha verimli olmasını sağladı.

Ayrılığıyla birlikte ya muadilini bulmak gerekecek ya da alternatif bir çözüm üretilmesi beklenecekti.

Batshuayi, ismi geçen forvetlerden farklı bir profil

Yaz başından bu yana Beşiktaş’ın transfer gündemine oturmuş forvetler belli ölçülerde benzerlik gösteriyordu.

Mitrovic, Diego Costa, Willian Jose, Luuk de Jong, Rondon gibi örnekler ya kuvvetli bağlantı oyunlarıyla ya da ceza sahası golcüsü kimlikleriyle öne çıkıyordu.

Batshuayi, bu oyunculardan farklı bir profil çiziyor.

Belçikalı forvetin sırtı dönük başarılı aksiyonlarının büyük çoğunluğu temastan uzak kaldığı anlarda gerçekleşiyor. Bunun dışında yeteneğini yüzünü kaleye döndüğünde ve hareket alanına top alabildiğinde gösteriyor.

Yıldız futbolcu, Aboubakar’a benzer olarak top ayağındayken ‘tahmin edilmesi güç forvet’ sınıfına giriyor. Bununla beraber, Abou adına söyleyebildiğimiz gibi ‘yönlendirici santrfor’ kimliğinden söz etmek güç. Pasörlüğü de yine genellikle fiziksel temasın az olduğu anlarda ya da topla yüzünü kaleye dönebildiğinde ortaya çıkıyor.

Beşiktaş’ın oyunu ne yönde değişebilir?

Siyah-beyazlı ekip, geçen sezonun başında topu rakiplerine bıraktığı ve derinde savunmayı tercih ettiği maçlarda daha iyi sonuçlar almıştı. Ghezzal ve Aboubakar’ın takıma adaptasyonuyla beraber bu durum değişti.

Yaklaşık 30 haftalık bir bölümü güçlü bir set oyunu oynamaya adayan Sergen Yalçın bu alanda istediğini aldı. Ancak kilit rolünden söz ettiğimiz Kamerunlu golcünün sakatlık döneminde oyun tarzında esnemeye gidildi.

Gökhan Töre ya da Larin’in en uçta oynaması, forvetinizin sizi rakip alana yerleştirmesinden feragat etme anlamına geliyor.

Sergen Yalçın, Kayserispor ve Rizespor maçlarından başlayarak topu daha hızlı çeviren ve doğrudan kaleye giden bir anlayışı tercih etti. Bunun için Ghezzal’in üzerindeki yükün azalması ve orta sahada alan açmak için önde konumlanacak bir oyuncu kullanılması gerekiyordu.

Adem Ljajic ve Georges-Kevin N’Koudou bu dönemde ilk 11’e net olarak monte edildi.

Batshuayi transferi sonrası da benzer bir durum yaşanabilir. Beşiktaş’ın artık orta sahada Salih Uçan gibi pas temposunu artıracak bir üretim istasyonu var. Ancak ön hattı paylaşması beklenen Larin, Batshuayi ve hatta Teixeira skor öncelikli oyuncular.

Bu durum, N’Koudou’nun Larin’e göre daha fazla forma şansı bulmasına neden olabilir. Savunma dengesini hedef santrfor yerine oyun hızını artırarak bozmaya çalışmak, Batshuayi ve Teixeira’dan arzu edilen katkıyı almayı kolaylaştırabilir.

Aksi yönde bir gereksinim duyulduğu takdirde, toplu becerisi soru işareti oluşturmasına karşın bağlantı oyununu iyi oynadığını gösteren Kenan Karaman kartı cepte duruyor.

Ne tür riskler ve ne tür potansiyel katkılardan söz edebiliriz?

Burada önceliği risklere verelim.

En büyük soru işareti bahsi geçtiği gibi oyun yapısının değişme ihtimali. Beşiktaş geçen yıl değişime açık bir görüntü çizse de bu tip durumlar her daim risk unsuru barındırıyor. Zira ideale kavuşmak için ya Batshuayi’nin dönüşümü ya da takımın Batshuayi’ye göre dönüşümü gerekli olabilir.

Belçikalı yıldız, Dortmund döneminden bu yana istikrar problemi yaşıyor. Alman ekibinde etkileyici bir yarım sezon oynamış ancak Valencia’da istenen katkıyı sağlayamamıştı. Crystal Palace’ta ilk dönemi heyecan verici geçti ama sonu öyle bitmedi.

Beşiktaş’ın özellikle 2014-2015 sezonuyla birlikte oluşturduğu bir kültür var. Potansiyelini kinetiğe çevirememiş ya da son yıllarda kalitesiyle eşdeğer performansı sergileyememiş futbolculardan verim alma konusunda güçlü bir referanstan söz edebiliriz. Bunun bir ‘denk geliş’ olma ihtimalini düşük görüyorum. Zira bu kadar fazla başarılı örneğin somut dayanakları olmalı. Bu etmenler Batshuayi için de devreye girebilir.

Fark yaratabileceği hususlara da değinelim.

Batshuayi’nin atletizmi ismi geçmiş hemen her forvetin önünde. Yüzünü kaleye döndüğünde topla mesafe kat edebilen ve her iki ayağıyla da tek vuruş yapabilen bir oyuncu.

Bu durum, Şampiyonlar Ligi’nde kuvvetli rakipleri geride karşılaması muhtemel bir takım için güçlü silah.

Alex Teixeira ve Michy Batshuayi, kariyerlerinde tek seferde toplam 90 milyon euro bonservis üretmiş oyuncular. Sahip oldukları yeteneklerin neleri vaat ettiğine dair tek başına yeterli bir done bu. Siyah-beyazlılar, iki yıldızına konfor alanı sağlayacak tempoyu yakalayabildiği takdirde hücum gücünü katlayabilir.

Michy Batshuayi Beşiktaşlı taraftarlarda yepyeni bir heyecan uyandırdı. Bu birlikteliğin sezon boyunca getireceklerine birlikte şahit olacağız.
 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı