Fenerbahçe

Analiz | Altay – Fenerbahçe

Mustafa Denizli, Fenerbahçe karşısında ilk iki hafta tercih ettiği kadroda değişikliğe gitti.

Başlangıç formasyonuna göre sol önde oynayan Martin Rodriguez’in yerine Björkander ilk 11’e dahil edildi.

Bu tercihle Murat Akça savunmada biraz daha sola, Naderi de bir kademe öne taşındı. Sağ stoper Björkander de Cebrail ile yakın mesafede oynadı.

Başka bir bakışla ev sahibi ekip, her iki kanadında ikişer bek kullanmış gibi bir görüntü çizdi.

Bu tercihin sebebi yüksek ihtimalle Fenerbahçe’nin etkinlik alanını kısıtlamaktı.

Vitor Pereira, Samatta yerine kullandığı Valencia dışında geçtiğimiz hafta oynanan Fraport TAV Antalyaspor mücadelesinin başlangıç kadrosunu bu mücadelede de sahaya sürdü.

Antalyaspor maçında sarı-lacivertli ekip özellikle ilk yarıda üretim problemi çekmişti. Hücum üçlüsü, kalabalık savunma bloğu arasında top almakta, yerleşmekte ve üretmekte zorlanmıştı. Benzer durum bu mücadelede de görüldü.

İlk yarıda Altay, kalecisi dahil neredeyse 8 futbolcusuyla savunmaya gömülürken merkezde hareket izni verdi. Fenerbahçe burada Gustavo ve Sosa’yla arzu ettiği düzeyde tempo yapamadı. Bir diğer problem de hem Osayi-Samuel’in hem Nazım Sangare’nin çizgiyi kullanmaya alışkın futbolcular olmalarıydı.

Bu sebeple olsa gerek, Osayi-Samuel devre boyunca sıklıkla topla merkeze yanaştı. Bir aksiyonda üretici rolü alabilmesine rağmen istenen verimi tam anlamıyla sahaya yansıtamadı. Bu görev, sakatlıklarından önce İrfan Can ve Pelkas tarafından çok daha verimli şekilde icra ediliyordu.

İkinci yarıda Fenerbahçe, arzu ettiği bireysel farkı Ferdi Kadıoğlu ile oluşturdu.

Ferdi’nin sol kanat bek tercihi ve ilk tabela etkisi

Vitor Pereira, hazırlık kampının başından bu yana sol kanat bekinde Ferdi Kadıoğlu’nu tercih ediyor.

Burada solak bir oyuncunun oynamaması, hatta bir savunmacının kullanılmaması merak unsuruydu. Cevaba EURO 2020’de başlayan ters ayaklı kanat bek furyasıyla ulaşabiliyor ancak pratikte oluşturacağı karşılığı kestiremiyorduk.

Ferdi’nin önünde oynayan Pelkas, Muhammed, İrfan Can veya Mesut oyun içinde merkeze yanaşan isimler. Doğal olarak sol koridorda boşluk oluşuyor. Bu boşluğu hücum özelliği ağır basan, bire bir oynayabilecek ve zayıf ayağını kullanabilecek bir ismin doldurması takım için yeni bir şans doğuruyor.

Genç futbolcu, Cebrail ile girdiği ve kazandığı mücadelenin ardından topu şut açısına getirip, ideal pozisyonu yakalayıp harika bir vuruşla takımı adına kilidi açtı.

Birkaç dakika sonra bu kez sol koridoru topsuz koşuyla işleyen Ferdi, sol ayağıyla Valencia’ya servis yaparak skoru tayin etti.

Savunma üçlüsü

Sezon öncesi değerlendirme serisinde hazırlanan bu içerikte Min- Jae Kim transferinin amacına değinmiştik.

Bu transfer beklenen verimi bulduğu takdirde Novak’ın oynadığı bölgeye Attila Szalai’nin geçmesini sağlayacak, merkez stoper ve sol stoper arasında oluşan boşluğu daraltmaya yarayacaktı.

Tisserand, Kim ve Szalai’den oluşan yeni üçlü, Altay karşısında mücadeleyi neredeyse pozisyon vermeden tamamladı.

İzmir ekibi mücadeleye rakip kalede etkin olmayı hedefleyen bir planla başlamış olmasa da yediği gollerin ardından bu yönde ihtiyacı doğdu. Fenerbahçe’nin kalabalık set savunması ev sahibine net pozisyon imkanı vermedi.

Yeni model Marcel Tisserand

Marcel Tisserand, geçtiğimiz sezon savunmada yaptığı basit hatalar nedeniyle ilk 11’den düşmüştü.

Bu yıl, biraz Beşiktaşlı Welinton’un kullanıldığı gibi kaleye uzak konumlandırılan Tisserand’ın veriminde ciddi bir yükseliş oldu.

Ayak kalitesi yüksek olmasına rağmen risk almaktan çekinmeyen ve bazen bu sebeple pas hataları da yapan bir isimden söz ediyoruz. Ancak Kongolu stoperi kendi kalesine uzak yerleştirmek, hamle gücünden faydalanmak ve geçiş hücumlarında serbestlik tanımak, zaaflarını örtmesine de yol açıyor.

Final notları

Enner Valencia, geçtiğimiz sezonun son dilimine kadar santrfor pozisyonunda nadiren değerlendirilmişti. Emre Belözoğlu’nun göreve gelişi sonrası bu bölgede verimi arttı ve Vitor Pereira döneminde de devam ediyor.

Esasen takımı öne yerleştiren ve arkadaşlarını oyuna dahil eden bir santrforla Valencia yine verimli bir kanat-forvete dönüşebilir ancak bu transferin yapılmaması durumunda sarı-lacivertli ekibin bir numaralı forveti olacak gibi görünüyor.

Altay’ın savunma hattı, sürat ve bitiriciliği birleştirebilen oyunculara karşı sorun yaşayabilecek oyunculardan kurulu. Burada bir değişim söz konusu olabilir mi?

Fenerbahçe, Pelkas ve İrfan Can’ın yokluğunda iki haftadır kilidi ceza sahası dışı şutlarıyla açıyor. Bunu sağlayamadığı olası senaryo için B planı ne olabilir?

Süper Lig heyecanı, çeşitli içerikleriyle TRT SPOR’da yaşanmaya devam edecek.
 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı