Basketbol

2020 yılının birincil FIBA Merkez Kurulu Toplantısı yapıldı

FIBA Merkez Kurulu ’nun, 2020 yılındaki ilk toplantısı 26-27 Mart tarihlerinde gerçekleşti. FIBA ’nın genel merkezi olan İsviçre ’deki Patrick Baumann Basketbol Evi’nde gerçekleşmesi planlanan toplantı, COVID-19 salgını ile ilgili mevcut koşul sebebiyle video konferans biçiminde yapıldı.

FIBA ’nın onursal genel sekreteri Emeritus Borislav Stankovic’in kısa vakit önceki vefatı nedeniyle görüşme bir dakikalık sessizlikle başladı.

Toplantı esnasında aşağıdaki konular tartışıldı:

Avustralya, FIBA Kadınlar Basketbol Dünya Kupası 2022’ye konut sahipliği yapacak

FIBA, FIBA 2022 Kadınlar Basketbol Dünya Kupası’nın konut sahipliği yapma hakkını Avustralya ’ya verdi. Avustralya ve Rusya Basketbol Federasyonu, iki yıl sonra gerçekleşecek etkinliğe konut sahipliği yerine getirmek isteyen finalist ülkelerdi.

Covid-19 Pandemisi

Merkez Kurulu, Milletlerarası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi ’nin, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları ’nı gelecek yıla askıya alma kararını memnuniyetle karşıladı. FIBA, Olimpiyat Oyunları ve kalan 6 Olimpiyat Elemeleri turnuvalarının (3×3 basketbol için iki ve erkek basketbol için dört) planlanması konusunda en iyi çözümü bulmak için IOC ile görüşmelerine devam edecek. Tokyo 2020 ’ye katılma hakkı kazanmış olan takımlar, 2021 yılında düzenlenecek organizasyonda yerlerini koruyacak.

12 Mart’ta duyurulan bütün FIBA müsabakalarının erteleme kararı, toplantı esnasında da onaylandı.  Gerisinde FIBA Sağlık Durumu Komisyonu Başkanı Dr. Peter Harcourt göre hazırlanan raporu inceleyen Merkez Kurulu, aşağıdaki kararları aldı:

·        Covid-19 durumu günlük olarak izlenmeye devam edilecek ve koşul müsade verdiğinde askıya alınan müsabakaların devam etmesine ilişkin seçenekler değerlendirilecek.

·        Onaylanan FIBA takviminde değişim yapılması gerekip gerekmediğini değerlendirmek nedeniyle, 2020 ve 2021 yıllarında dünyadaki ve kıtasal düzeydeki FIBA A ekip seviyesindeki etkinliklerin ev sahipleriyle istişareye devam edilmesi ve bu anlamda bir Müsabaka Komisyonu (Ulusal Takım Müsabakaları Alt Komitesi) toplantısının başlatılması. FIBA Yürütme Komitesi, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları ’nın tarihleri açıklandıktan sonra uygun kararları alacak.

·        Covid-19’un; genç yaş grupları kıtasal faaliyetler, yöresel ofisler tarafından yönetilen kulüp bazındaki kıtasal müsabakalar, daha aşağı bölgelerdeki organizasyonlar ve 2021 sonrası için konut sahiplerinin belirlenmesi tahsisi üzerindeki etkisiyle ilgili gerekli kararları olmak üzere FIBA Bölge Kurulları ’nın görevlendirilmesi.

FIBA Kadınlar Olimpiyat Eleme Turnuvaları ve Kıtasal Kupaların 2021 Elemeleri İncelemesi

Merkez Kurulu, ayrıca FIBA Kadınlar Olimpiyat Eleme Turnuvaları, hem de Şubat ayı sonunda; Afrika, Amerika ve Asya / Okyanusya bölgelerinde gerçekleşen kıtasal kupaların 2021 elemelerinin birincil pencereleri hakkında bilgi aldı.

3×3 Basketbol

Merkez Kurulu 3×3 basketbol ile ilgili olarak şu kararları verdi:

·        FIBA 3×3 Dünya Kupası elemeleri formatında değişiklik yapıldı. Kıtasal Kupa şampiyonları bundan böyle aracısız FIBA 3×3 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanacak. Keza, ev sahibi ve geçerli şampiyonlar hariç, katılım hakkı kazanmış diğer ekipler, alan başına 10 ülke sınırıyla ilgili cinsiyet kategorisinde, FIBA 3×3 Federasyon Sıralaması ’nda en üstteki sırada yer alacak.

·        Kura çekimi veya bölgesel kupaların elemeleri, ilgili cinsiyet kategorisinin FIBA 3×3 Federasyon Sıralaması ’na dayalı olarak ayarlanacak.

·        FIBA 3×3 Federasyon Sıralaması, şu lahza itibariyle, play.fiba3x3.com hesabı ile onaylanan en iyi 50 sırada bulunan ülkelerdeki oyuncuların FIBA 3×3 Bireysel Dünya Sıralaması puanlarının toplanmasıyla hesaplanacak.

Resmi Basketbol Kuralları ve İç Statü Değişiklikleri

Merkez Kurulu, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren geçerli edinmek üzere, resmi basketbol kurallarında yapılacak değişikliklere yeşil ışık yaktı. Keza FIBA iç düzenlemelerinde yapılan şansın dönmesi de onaylandı.

Atamalar

Merkez Kurulu ayrıca, Richard Carrion ve Andrei Kirilenko olmak üzere iki yeni üyeyi de oy birliği ile seçti.

Ulusal Federasyonlar

Son Yürütme Komitesi toplantısında belirlenen şartları sağlamadığı için Meksika’nın askıya alınma süreci devam etmektedir.

Diğer konularda, Merkez Kurulu, 2019 yılının denetlenmiş konsolide parasal tablolarını onayladı ve FIBA Basketbol Dünya Kupası 2023’ün hazırlıklarına ilişkin bir durum güncellemesi aldı. 

Etiketler
İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı